Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Risto asuu Rauha-tädin luona, koska hänen äitinsä on tutkija ja on nyt ulkomailla. Tapahtumat saavat alkunsa varsin vähäpätöisestä asiasta ja lähtevät vyörymään eteenpäin kauhistuttavalla vauhdilla.
Rauhan naapuri herra Lindberg syö viimeisen keksijäätelötuutin. Myös Risto olisi halunnut sen. Kaupastahan niitä saisi lisää, mutta ne ovat kerta kaikkiaan loppu. Niinpä Rauha päättää, että niitä haetaan vaikka kuusta. Mutta onneksi ei tarvitse mennä kuuhun asti, koska jäätelötuutteja on vielä jonkun verran Höljäkän kylässä. Junamatka sinne alkaa varsin rattoisasti, kun on vielä kesälomakin, mutta muuttuu edetessään uskomattoman monimutkaiseksi.
Välillä Rauha ja herra Lindberg vangitaan ja koko seurue joutuu esiintymään pupujusseina. Onneksi Risto osaa räpätä ja saavuttaa aikamoisen suosion pupuräpillään. Mutta saako Risto uhanalaisia keksijäätelötuutteja, vai ehdittiinkö ne myydä loppuun myös Höljäkässä?

(Marjatta Yamamoto/Sanojen aika)

- - -

Mitä sanoisit, jos kuulisit, että lempijäätelösi valmistus on lopetettu ihan kokonaan ja lempituuttejasi on saatavilla koko maailmassa enää yhdessä pienessä kioskissa toisella puolella Suomea? Ikävä tilanne, mutta niin asia vain on Herra Lindbergin syötyä Rauha-tädin yllyttämänä Riston kotipakastimen viimeisen tötterön. Korjatakseen erehdyksensä Lennart Lindberg ottaa Riston, Nellin ja Rauhan mukaan junamatkalle kohti Höljäkän kylää ja tuutteja. Junassa Risto ja Nelli kuitenkin huomaavat, että tuutteja tavoittelee joku muukin: epäilyttävä mies, joka tekee outoja, rikokseen viittaavia muistiinpanoja, aivan selvästi varjostaa heitä. Siitä alkaa kilpajuoksu viimeiselle kioskille. Kuka saa tuutit käsiinsä ensin?

(Adrianna/Okariino)

- - -

Naapurin herra Lindberg on syönyt tietämättään Räppääjien viimeisen suklaakeksitötterön. Pian selviää, että keksijäätelötuuttien valmistus on lopetettu koko Euroopassa. Järkyttävä uutinen masentaa Riston. "Minä en voi elää ilman keksijäätelötuutteja!" hän parahtaa. Herra Lindberg masentuu myös. "Voi voi, minä en olisi halunnut olla se, joka syö Euroopan viimeisen keksijäätelötuutin."

Herra Lindbergin mielestä Riston on saatava nauttia keksijäätelötuutista vielä kerran elämässään. Hän saa selville, että muutama tötterö on jäljellä Höljäkän kyläkioskissa. Risto, Nelli, Rauha ja herra Lindberg lähtevät junalla kohti Höljäkkää. Risto ja Nelli huomaavat, että junassa on muitakin tötterönpyydystäjiä, ja Konnan historiallisella seisakkeella tapahtuu outo välikohtaus: naamioitunut rosvo vie Rauhan käsilaukun. Samalla hetkellä herra Lindberg katoaa.

Rauha ja herra Lindberg päätyvät poliisiasemalle selvittelemään ryöstöä. Riston ja Nellin tötterönhakumatkalle tulee monta mutkaa: heitä luullaan muun muassa heitteille jätetyiksi lapsiksi. He joutuvat naamioitumaan, jolloin heidät tempaistaan paikallisen kesäteatterin näyttelijöiksi. Vastanäyttelijöiden ääni kuulostaa tutulta: Keitä onkaan naamioiden takana? Saadaanko Konnan seisakkeen rosvo kiinni? Ehtivätkö Risto ja Nelli päämääräänsä? Kuka saa syödä viimeisen tötterön?

(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

96

Kieli

Sarjamerkintä