Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Paine

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miten paeta piinaavasta parisuhteesta, kun kumpikaan ei suostu lähtemään?

"Pasi, minä rukoilen sinua. Älä kiusaa minua enää. Lähde pois. Jätä minut rauhaan." Iris kiinnittää lapun eteisen peiliin. Hän on yö yöltä uupuneempi, hän ei jaksaisi enää kauan. Pasin mielestä vika on kokonaan Iriksen, Iris on pilannut kodin ilmapiirin.

Naapuriin muuttava Piin veli Joel tutustuu sekä Iirikseen että Pasiin ja huomaa joutuneensa keskellä kummallista eronäytelmää. Miksi Iris pelkää Pasia, joka on kaikkien mielestä kunnon mies?

Ensimmäistä yhteistä kesälomaansa viettävät Pii ja Juha Heino yrittävät selvittää Piin tansanialaisen isän kuolemaa. Piitä tuskastuttaa asioiden hidas eteneminen, ja kun lopulta Zersenay Kipropista paljastuu jotakin, on se aivan muuta kuin Pii olisi ikinä voinut kuvitella.
(Otava)
Piin isä Zersenay Kiprop on kuollut räjähdysonnettomuudessa Afrikassa kolmekymmentäviisi vuotta sitten.Tapaus jää arvoitukseksi eikä ruumista koskaan löydetä.

Monen vuoden jälkeen Piin äidin kotiin murtaudutaan. Thomas Patterson, Zersenay Kipropin ystävä, menehtyy ampumavälikohtauksessa annettuaan Piille hänen isäänsä koskevia tietoja.

Onko Zersenay Kiprop murhattu? Tietävätkö luonnonsuojelualueella kaivauksia tehneen yhtiön omistajat jotain asiasta? Pii ei ole aiemmin paljoa kysellyt isästään, mutta Thomas Pattersonin kuoleman jälkeen hän haluaa tietää kaiken. Äiti on säilyttänyt isän nuorena opiskelijana kirjoittaman swahilinkielisen muistikirjan, jolle Pii alkaa etsiä kääntäjää.

Pii ei tee tutkimuksiaan yksin, sillä hänen tukenaan on avomies, Juha Heino. Juhan tehtävänä on pitää Pii maan pinnalla, sillä ilman Juhaa Pii olisi jo leiriytynyt isänsä kuolinpaikalle, huoltoasemalle, jolla Zersenay Kiprop oli tankkaamassa bensaa ennen kuin kuorma-auto peruutti hänen päälleen, jos peruutti…

Piin velipuoli Joel ei saa helteisenä yönä unta uudessa kodissaan. Hän vilkaisee ulos ikkunasta ja huomaa ulkona ohuissa kesävaatteissa värjöttelevän naisen. Joel tekee pikapäätöksen ja lähtee viemään roskapussia. Nainen on Iiris, naapuri. Iiriksellä on myös asuinkumppani, joka pitää itseään Iiriksen miehenä. Pasi on rapun vanhojen rouvien suosikki, ystävällinen avuntarjoaja ja Joelin kaljakaveri, josta ei uskoisi mitään pahaa. Iiris vain on henkisesti häiriintynyt ja kuvittelee kaikenlaista. Niin Pasi Joelille kertoo. Kumpaako uskoa, Iiristä vai Pasia?

Nuotio kuljettaa rinnan kahta tarinaa, joiden kulkua ei ennalta arvaa.
(Kirsi Kaulio/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

268

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt myös isotekstisenä (Otava 2010) sekä äänikirjana (Otava 2010).

Sarjamerkintä