Lönn, Pasi

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Tammi. Kuvaaja: Otto Virtanen.

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

sadut

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Nuorisokirjailija Pasi Lönn on taitava kirjoittaja. Hän lähetti esikoisteoksensa käsikirjoituksen Kouvolan dekkaripäivien kirjoituskilpailuun, josta Tammi löysi sen kustannettavaksi.

Nuortendekkari Hyppy syvyyteen sisältää vauhtia, seikkailuja ja kihelmöivää jännitystä. Kaverusten Jaken ja Maken kotikaupunki Jyväskylä elää kirjassa ympäristönä, jonka hyppyrimäkeen nimi Hyppy syvyyteen viittaa. Matti Nykäsen kultahyppymonot, hiihtovalmentaja, doping ja salaperäinen muukalaislegioonalainen antavat väriä poikien seikkailulle.

Esitys on sujuvaa ja henkilöiden dialogi luontevaa. Huumori on sovitettu nuorille lukijoille, ja pojat ovat kirjassa kyllin fiksuja selvittämään rikoksen. Kirja ilmestyi Tammen Musta kaista –sarjassa, joka houkuttelee lapsia ja nuoria lukemaan. Kirjalle on tulossa jatkoa.

Katriina Kajannes
Opinnot: opiskellut Poliisiammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa, suorittanut poliisialipäällystön virkatutkinnon.

Luottamustoimet ja jäsenyydet:
Keski-Suomen Kirjailijoiden hallituksen varajäsenenä.

Harrastukset: mökkeily, kuntoliikunta ja lukeminen.

"Olen esikoiskirjailija. Tammi kustansi nuortendekkarini Hyppy syvyyteen tammikuussa 2009. Nautin kirjoittamisesta, se on nykyisin sivutyöni. Haluan vänn onlittää lukijoilleni tunteita, fiiliksiä, elämän väriä, ehkä myös minulle tärkeitä arvoja. Osallistuin Kouvolan dekkaripäivien järjestämään kirjoituskilpailuun vuonna 2007. Tammi löysi käsikirjoitukseni sieltä. Sijoitin kirjan tapahtumat Jyväskylään. Hyppy syvyyteen saa jatkoa: sen päähenkilöt Jakke ja Make ja rikosylikonstaapeli Veijo Muusi ilmestyvät uudessa kirjassa vuonna 2011. Nuorille kirjoittaminen on haasteellista, mutta palkitsevaa. Olen aina pitänyt ja pidän edelleen Ismo Alangon ja Tuomari Nurmion musiikista."

Tekstinäyte

Pojat istuivat vierekkäin sammaloituneelle kivelle. Laajavuoressa oli hiljaista, aavemaisen äänetöntä, kuin luonto olisi pysähtynyt. Nukkumaan se ei ollut mennyt, tienoo oli vain rauhoittunut hetkeksi. Liikenteen äänet kuuluivat alhaalta kaupungista, eivätkä ihmiset ymmärtäneet pysähtyä edes toviksi. Ilma oli kosteaa, vaikkei illalla ollut satanut. Ensimmäiset syksyn merkit olivat ilmassa. Hyppyrimäen harmaa torni kohosi poikien edestä kohti taivasta. Ilmassa tuntui jotakin uutta haikeaa, vaikka oli lämmin ja yöllä oli vielä melko valoisaa.

Hyppy syvyyteen (Tammi 2009) s. 7

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 8. Loivamaa, Ismo. Avain, 2012.