Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Kalmasilmä

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
12/1983
Teosarvio
Vonnegut kertoo tarinan 12-vuotiaan pojan vahingonlaukauksesta: summamutikkaluoti tappaa odottavan äidin. Kaksoismurhaajasta tulee Kalmasilmä. Vonnegutin rekvisiittaan kuuluvat lisäksi tutuntuntuisesti rikas ja neuroottinen perhe, letkautukset taiteilijoista ja neutronipommeista sekä menestysnäytelmistä. Väliin sotketaan sinänsä hyviä ruokareseptejä, joiden alkuperänkin Vonnegut paljastaa esipuheessa. On takautumaa ja on tulevia: lopputulos on ainakin minua ärsyttävä kooste, missä vonnegutmainen nokkeluus näkyy silloin tällöin sanasoljuvuudessa, musta huumori pakotetun tuntuisena irvailuna ja väsyneenä vitsailuna. Vonnegutin tasoisella tekijälläkin on välityönsä: tässä on mielestäni otettu hyvältä tuntuva tarinanpätkä, liitetty se isompiin yhteyksiin sideaineista paljon välittämättä.