Voudinmäki, Maila

Kirjailijan muu nimi

Voudinmäki, Maila Margareta

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Koulutus tai tutkinto

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Elämäkertatietoa

Opinnot: Helsingin puheopisto.

Luottamustehtävät ja jäsenyydet:
Kalevalaisten naisten Helkaohjaaja.

Harrastukset:
kirjallisuus ja teatteri.Maila Voudinmäki on harrastanut kirjallisuutta ja kirjoittamista monipuolisesti, ja hän on julkaissut oman runokokoelman. Hän on toiminut harrastenäyttelijänä ja lausujana ja esiintynyt Kouluradiossa ja Suomalaisessa nukketeatterissa.

Kirjoittamisen opissa Maila Voudinmäki on ollut lukuisissa antologioissa. Tärkein opettaja on ollut lehtori Marja-Leena Koppinen, jonka kirjoittajakoulutukseen hän on osallistunut monena talvena. Voudinmäki on ollut seitsemän vuotta oppilaana Jyväskylän ikääntyvien kirjoittajapiirissä.

Runoissaan Voudinmäki kuvaa usein keskisuomalaista järvimaisemaa, ja Korpilahden tienoot ovat niissä tunnistettavia. Luonto on antanut aiheita ja innoitusta, ja runojen sävy on saduista.

Idea kokoelmaan Järripeipon pojat ja muita linturunoja syntyi lausuntaharrastuksen yhteydessä. Kun äänentuottoharjoituksena oli linnunlaulutavujen toistelu, Voudinmäki pani paremmaksi ja sepitti linturunoja, joissa hän leikittelee äänteillä, tavuilla ja sanoilla. Rytmi elää taipuisana, ja toistelu rakentaa säkeitä ja runoja. Käytössä ovat Kalevalasta tutut alkusointu ja paralleelisuus, ja riimittely on vaivatonta.

Kukin lintu esiintyy omana persoonanaan, jonka puheenvuoro rakentuu samasta äänneaineksesta kuin sen laulu luonnossa. Runo etenee rytmikkäinä pyrähdyksinä, ja vauhti on tärkeä elementti. Huumoria kokoelmassa on riittämiin.

Järripeipon pojat innostaa lukemaan ääneen. Kirja herättää lapsissa kiinnostuksen luontoaiheiseen lyriikkaan ja äänteillä leikittelyyn. Kokoelma kiinnostaa eri-ikäisiä vastapainona nykyrunoudelle, jota tavallisesti luetaan hiljaa kirjasta.

Ilahduttavan kuvituksen ovat piirtäneet esikouluikäiset Panu Poutanen ja Ritva Joronen.

Katriina KajannesKirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat:
Elämän vuodenajat : ikääntyvien yliopiston kirjoittajaseminaarin satoa 2 : Minussa mennyt ja tuleva (toim. Marja-Leena Koppinen). Jyväskylän kesäyliopiston julkaisuja 2. Jyväskylän kesäyliopisto 1992.
Täyttä elämää : ikääntyvien yliopiston kirjallisuus- ja kirjoittajaseminaarin satoa (toim. Marja-Leena Koppinen). Jyväskylän kesäyliopiston julkaisuja 3. Jyväskylän kesäyliopisto 1993.
Syksyn valoa : ikääntyvien yliopiston kirjallisuus- ja kirjoittajaseminaarin satoa (toim. Marja-Leena Koppinen). Jyväskylän ikääntyvien yliopiston antologiasarjan julkaisu 5. Jyväskylän kesäyliopisto 1996.

Muu tuotanto:
Esiintynyt mm. Kouluradiossa ja Suomalaisessa nukketeatterissa.
Klovni Anna Peppiina on säveltänyt neljä Voudinmäen runoa Järripeipon pojat -teoksesta.
Käsikirjoitukset Leppäkertun kesäkeitto ja Kissa ei kehrää hiirelle

Tekstinäyte

Luhtahuitti jumppaa

Luhtahuitti jumppaa
vesikasvien päällä.

Hiivetti jos siivet petti,
hiivetti jos siivet petti.
Huit-huit luhtahuitti
kohta kuitti.

Vaan siitä voimaa saa,
kun harjoittelee ahkerasti
aina uudestaan.
Hiivetti jos siivet petti.
Huit-huit luhtahuitti,
huit-huit luhtahuitti
siivet vahvat saa.

Syksyn tullen kaikki huitit
etelään voi matkustaa.

[Järripeipon pojat ja muita linturunoja, Omakustanne 1994, s. 37]