Madame de ; Julietta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Louise de Vilmorin on tämän päivän Ranskan ehkä tunnetuin naiskirjailija, jonka pikantit ja hieman ilkeät – eivätkä koskaan tunteelliset – rakkausromaanit ovat saavuttaneet suuren menestyksen kaikkialla Euroopassa. Tähän nyt suomeksi julkaistuun teokseen sisältyy kaksi hänen pienoisromaaniaan – ”Madame de” ja ”Julietta”.

”Madame de” kertoo kauniista ja hemmotellusta seurapiirinaisesta, jonka valloittamattoman pidetty sydän odottamatta syttyy kiihkeään rakkauteen – kohteena tunnettu, naisten tavoittelema suurlähettiläs. Tässä tarinassa on keskeinen asema madamen korvakoruilla; jouduttuaan kerran vaikeuksiin hänen on myytävä nämä aviomiehen lahjoittamat kallisarvoiset timantit, ja niiden väsymätön kiertokulku jalokivikauppiaalta takaisin niiden alkuperäiselle lahjoittajalle ja eri teitä jälleen takaisin jalokivikauppiaalle kuvastaa verrattomalla tavalla naisensydämen yleistä ja ikuista oikullisuutta.

”Julietta” on kertomus kahdeksantoistavuotiaasta, itsepäisestä tytöstä, jota ruhtinas d’Alpen on pyytänyt vaimokseen. Ollessaan matkalla Pariisiin tapaamaan sulhastaan Julietta jää erehdyksessä pois junasta eräällä maaseutuasemalla ja kohtaa nuoren asianajaja, jolla on rakkaussuhde Mme Facibeyn, ruhtinas d’Alpenin ystävättären, kanssa. Julietta ei enää koskaan halua tavata sulhastaan, vaan jää asianajajan taloon, jossa syntyy omalaatuinen tilanne talon isännän rakastetun myös saapuessa sinne. Kaikki päättyy lopuksi yllättävän onnellisesti tässä aito ranskalaisessa kuvaelmassa, joka on täynnä raffinoitua naisellista logiikkaa ja tunteiden ristitulta.
(takakansiteksti)

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

275

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä