Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vili Voipio bongaa Pupun

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Nyt Vili on 13-vuotias ja siirtymässä seitsemännelle luokalle. Kaikki on ihan mallillaan, kunnes kesäloma on lopuillaan ja rehtori soittaa kotiin. Viliin iskee paniikki, kun hän joutuu kuulemaan, ettei hän pääsekään kaveriensa kanssa samalle luokalle. Hän tulee siihen lopputulokseen, että reksillä viiraa pahemman kerran. Täytyisi kelata asioita täysillä, mutta se ei olekaan kovin yksinkertaista:” Mutta millä kelaan, kun ajatus on jökkelissä ja lehmänkakkaa sataa”. Vaihtoehtoisia käyttäytymismalleja putkahtaa mieleen: puhelu Artulle, äidille itkeminen, suklaan syöminen ja finnien saaminen tai peiton alle murjottamaan piiloutuminen. Minä-muodossa tarinaa iskevä Vili säälittelee itseään huvittavuuteen asti eikä tilannetta helpota se, että häntä muistutetaan lupauksesta lähteä lomalle saaristoon ”aneemisten lähisukulaisten kanssa”.

Tavallisesti Vili bongailee lintuja, mutta lomalla hän bongaa jotain aivan muuta, pupun, erikoisen tytön meren rannalta. Prinssi Vili on saapunut prinsessa Pupun valtakuntaan kuin taikaiskusta. Ensin Vili on sitä mieltä, että tyttö puhuu lahopäisiä nimittelemällä häntä kuninkaallisesti ja käyttämällä kummallista kieltä, mutta lopulta sankari lumoutuu Pupun seurasta ja päätyy harrastamaan tämän luonnonlapsen kanssa jopa naku-uinteja, vaikka mielessä käy epäilys, että Aada, kotoinen ihastus, ei siitä pidä. Kotiin paluun jälkeen Pupu unohtuu, kun koulu alkaa. Vai unohtuuko sittenkään? Melkoinen sekoilu asian tiimoilta syntyy.

Kirja on alusta loppuun sujuvaa murkkuikäisen pojan ajatusten virtaa, nauruhermoja kutkuttavia letkautuksia. Vili kulkee milloin pää pilvissä, milloin matelee manalan liepeillä. Suhtautuminen omaan itseen vaihtelee mielialan mukaan. Toisinaan on tiedossa yliampuvaa omakehua, toisinaan viiltävää itseironiaa.

(Mervi Koski/ Sanojen aika)

- - -

Että Viliä nyppii: hän joutuu loppukesästä kalkkisten kanssa saaristolomalle (eikä edes kännykkää!) ja syksymmällä kaiken huipuksi vielä uuteen kouluun eri luokalle kuin Aada ja Arttu! Vaikka Vili yrittää ylläpitää suhteita Aadaan, tämä alkaa niuhottaa jostakin Aurora Strömbergistä (siis kenestä?) ja pitää kaksi viikkoa mykkäkoulua. Jouluun mennessä Aada on sentään leppynyt (mutta Vili ei ole vieläkään pussannut häntä), ja Vili siirtyy kertaheitolla kivikaudesta nykyaikaan, kiitos valveutuneen mummun!

(BTJ)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

159

Kustantaja

Kieli