Maksettu nainen

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Maksettu nainen oli ilmestyessään 1981 uraauurtava teos, sillä yhtä laaja-alaisesti prostituutiota käsitteleviä teoksia ei ollut silloin vielä ilmestynyt. Prostituutiota oli käsitelty enimmäkseen viranomaisnäkökulmasta. Sen sijaan Markkula päästää kirjassaan ääneen niin prostituoidut, asiakkaat, parittajat, lääkärit kuin poliisitkin. Lisäksi valotetaan prostituution historiaa, kansainvälistä ulottuvuutta, lainsäädäntöä, julkista keskustelua ja prostituution yksityiskohtia.

Maksettu nainen nostaa esiin sen, kuinka monisyinen ilmiö prostituutio on. Kirjassa haastatelluilla prostituoiduilla on monia erilaisia taustoja. Jotkut ovat rikastuneet ja jättäneet prostituution taakseen, kun taas toiset ovat sortuneet alkoholiin tai tehneet itsemurhan. Osa nauttii työstään, osa kokee sen pelkkänä rahan ansaitsemisen keinona. Toisille prostituutio on vain sivuelinkeino, toiset taas tekevät sitä päätoimisesti.

Kirja kuvaa tilannetta, joka Suomessa vallitsi lähinnä 1970-luvulla. Nykytilanteeseen verrattuna ulkomaalaiset paritusliigat loistavat poissaolollaan, eikä ulkomailta Suomeen suuntautuvasta ihmiskaupasta ole vielä juurikaan merkkejä. Toisaalta kirjassa merkittävässä roolissa on myös vuoteen 1986 asti voimassa ollut irtolaislaki, jonka kautta viranomaiset saattoivat kohdistaa toimenpiteitä prostituoituihin. Joka tapauksessa kirjan lukeminen antaa nykylukijalle kiinnostavan ja elävän kuvan prostituutiosta menneinä aikoina.

– Matti Järvinen/ Sanojen aika

Aiheet ja teemat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

raportti suomalaisista ilotytöistä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika