Lohilaaksolaisten saaga

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

kansanrunokokoelmat

kuvaus

Lohilaaksolaisten saaga (Laxdælasaga) on tunnetuimpia ns. Islanninsaagoista eli Islannin sukusaagoista. Se on kirjoitettu 1200-luvun alkupuolella, eikä sen kirjoittajaa tunneta.

Saaga kertoo Laxárdalurin suvusta ja sen riidoista. Tarinan taustalla ovat luultavasti todelliset tapahtumat, mutta saagassa niitä on muunneltu. Saagaa arvostetaan sen korkeatasoisen tyylin, yhtenäisen kerronnan ja päähenkilöiden elävän luonteenkuvauksen vuoksi.
[Wikipedia]

Kertomus alkaa Harald Kaunotukan (872) vallan kasvun aiheuttamasta paineesta Norjan vuonokuninkaiden keskuudessa. Kettill Lattanenä lähtee koko sukunsa kanssa matkalle, osa menee suoraan Islantiin ja Kettill itse ensin Skotlantiin, josta ottaa heti haltuunsa puolet! Skotit kuitenkin ajavat Kettillin perilliset pois ja he menevät Islantiin. Sieltä he tekevät kauppa- ja ryöstöretkiään Norjaan, Tanskaan ja Irlantiin. Kristinuskon käyvät hakemassa Norjasta serkukset ja kasvinkumppanit Kjartan ja Bolli. Totta kai he riitaantuvat ja Bolli tappaa Kjartanin. Siitä syntyy verikoston kehä, joka jatkuu sukupolvesta toiseen.
[Pirkkala.fi]

Kirjallisuudenlaji

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

Ilmestymisaika

Sivumäärä

197

Kääntäjä