Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Viisi viikkoa ilmapallossa

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Keksijä Samuel Ferguson, hänen palvelijansa Joe ja ystävänsä Dick Kennedy lähtevät ylittämään kuumailmapallolla vielä varsin tuntematonta Afrikan mannerta. Matka alkaa Itä-Afrikasta Sansibarin sulttaanikunnasta kohti länttä ja jatkuu yli Saharan autiomaan. Miehet kokevat matkallaan tuhat ja yksi huikeaa seikkailua ja henkeä salpaavaa jännityksen Hetkeä. Kuumailmapallon matka ulottuu Senegaliin asti, jonne kumppanukset onnellisesti laskeutuvat. Onnistuneen matkan päätteeksi miehet kiidätetään Englantiin, missä heidät otetaan sankareina vastaan.

Alkuperäisteos "Cinq semaines en ballon" ilmestyi vuonna 1863. Tässä teoksessaan Verne kehitti ne ainekset, jotka jatkossa takasivat menestyksen myös hänen lukemattomille muille romaaneilleen.

(Minerva)
Maailma ei ollut uskoa silmiään saatuaan lehdestä lukea tohtori Fergussonin uudesta hankkeesta. On vuosi 1862. Tohtori Fergusson on päättänyt ylittää Afrikan ilmapallolla idästä länteen kartoittaakseen maanosan vaikeakulkuisen keskialueen. Ystävänsä Dick Kennedyn ja palvelijansa Joen kanssa hän nousee ilmapallon koriin Sansibarilla ja ilmapallo nimeltään Victoria kohoaa iloisesti korkeuksiin. Matka edistyy aluksi loisteliaasti: Afrikka levittäytyy tutkimusmatkailijoitten alle kaikessa komeudessaan. Mutta sitten alkavat vaikeudet. Ilmapallon ankkuri tarttuu jättiläiskokoisen norsun kärsään; tutkimusmatkaajat joutuvat hurjaan taistoon pelastaessaan nääntymäisillään olevan lähetyssaarnaajan villien käsistä; sitten loppuu juomavesi, matkalaiset ovat menehtyä polttavassa helteessä. Hirvittävän lopun matkalle ovat aiheuttaa korppikotkat, jotka hyökkäävät pallon kimppuun ja vahingoittavat sitä. Mutta kumppanukset selviävät neuvokkuutensa ansiosta ja siki että he luottavat itseensä että toisiinsa. Viisia viikkoa myöhemmin alkaa länsirannikko lähestyä. Viimeisten hurjien seikkailujen jälkeen kumppanukset pääsevät Senegaliin, mutta suoraan pallon verkkosilmukoista riippuen; pallon koristakin he ovat joutuneet luopumaan.

(Ote takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kolmen englantilaisen löytöretkiä Afrikassa : tohtori Fergussonin muistiinpanoista

Ilmestymisaika

Sivumäärä

276

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

268

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

288

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

316

Kieli