Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Skeittaajan paluu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja kertoo 12-vuotiaasta pojasta, joka rullalautailee. Poika asuu perheensä kanssa ja viettää tavallista elämää. Hän rullalautailee ystävänsä kanssa koululle rakennetussa rampissa. Pihan mummot eivät pidä rullalautailusta tulevasta kolinasta ja vaativat ramppia siirrettäväksi. Lehdessä salaperäinen nimimerkki haukkuu skeittaajia ja pojat yrittävät selvittää asiaa.

Kirja on melko jännittävä ja mielenkiintoinen. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka skeittaavat ja niille joita kiinnostavat nuortenkirjat. (Koululaisavustaja MJ/ Sanojen aika)
Teemu Järvinen on kaksitoistavuotias, syntyjään turkulainen eikä
Kuopiosta niin kuin oikeat ihmiset. Särkiniemeen puuhataan ramppia,
mutta siitä ei tahdo tulla mitään. Kaiken maailman mustaviikset vievät
toisten curbit ja mummot huutelevat hävyttömyyksiä parvekkeelta. Yritä
siinä sitten oppia heel flip.

Teemulla ei ehdi olla tylsää. Isoveli Tomi opettaa, että
Jeesuskin oli skedemies ja että turkulaiset käyttävät puvun kanssa
tennareita. Jos nenä pysyy ehjänä niin pitää pohtia Hare Krishnaa,
käydä halkosavotassa Lahdessa sekä esiintyä radiossa
hävittäjälentäjäveteraanina. Teemu oppii, että porvari on vain
veronmaksaja, jolla on ruohonleikkuri, ja että häirikkömummostakin voi
kasvaa kunnon ihminen. Vauhti ei lopu vaikka lauta katoaisi.

(WSOY)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Tekstinäyte

Laitteet purettiin illalla pois. Alue näytti autiolta, mutta joka tapauksessa ramppi oli vielä paikallaan. Skeittasimme kuin viimeistä päivää, sillä meillä oli pahoja aavistuksia. Yhtenä iltapäivänä melunmittaajat ajoivat paikalle, siis puhuva ja kuuleva Kärkkäinen ja sen kuuromykkä veli. Niiden näkeminen herkisti kuuloaistia: kuulin moottoritien, Neulamäessä vinkuvat karting-autot ja Särkiniemen porvareitten ruohonleikkurit. Romppanen ylitti asfaltin vinosti ja meni metsikköön murhaamaan lintuja. Lähimmän talon asukkaita alkoi tulla paikalle. Lisäksi tuli Viiksi-Vallu Chevrolet Chevyllä. Tyyppi oli maalauttanut Chevyn kylkeen mainoksen: "OSKARIN KODINKONE". Lopetimme skeittaamisen.
Hiljaisuus vallitsi ja korosti ruohonleikkureita, kartingeja ja moottoritietä. Puhuva ja kuuleva Kärkkäinen kiipesi rampin päälle paperit käsissä. Kuuromykkä Kärkkäinen meni seisomaan sen taakse tärkeän näköisenä. Yleisö odotti. Juuso tykitti Sparin, kirjaston ja Synnin Pesän välistä mopolla aika kovaa kentän poikki ja katosi metsikköön. Lyytisen mummon ääni kuului: --- Tuokin huligaani on kaksitoistavuotias ja ajaa viritetyllä mopolla sataa pitkin jalkakäytäviä!
Mopon ääni häipyi, mutta kartingit ja ruohonleikkurit jäivät. Kärkkäinen alkoi lukea paperista: --- Olemme suorittaneet skeittausmelun mittauksia, joissa todettiin, että EU:n meludirektiivin raja-arvot ylittyvät ajoittain keskimäärin 0,2 desibelillä. Lisäksi havaittiin liikennemelua, joka heijastuu moottoritien reunaan rakennetusta meluaidasta asuinalueelle. Liikennemelun kohdalla todettiin, että se jätetään huomioimatta, mutta todettiin kuitenkin liikennemelun osalta, että sitä voidaan vähentää purkamalla moottoritien ja Leväsentien väliin rakennettu meluaita. Skeittausmelun osalta todetaan, että rampilta tuleva skeittausmelu voidaan poistaa kokonaan purkamalla skeittausramppi. Aamen.
Molemmat Kärkkäiset tulivat alas.
--- Loppui skeittailut! huusi Mirja.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kustantaja

Sarjamerkintä