Yksinäiset ; Tinaa ; Perillisen ominaisuudet

Tyyppi

kokoomateokset
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Holapan varhaisimmat romaanit yksissä kansissa

Pentti Holapan esikoisromaanissa Yksinäiset (1954) esiintyy kirjakauppias Koteloinen, joka arvostaa tyyliä yli kaiken. Hän nautiskelee kirjojen virheettömistä lauseista, mutta ihmisten puheita hän ei ymmärrä, tuskin omiaankaan. "Holappa aiheuttaa iloisen mielensysäyksen toisensa jälkeen, hän on elinvoimainen ja hengessä palava", kiitti kriitikko Toini Havu 27-vuotiaan kirjailijan romaania sodanjälkeisen Helsingin elämäntaiteilijoista.
Romaanissa Tinaa (1961) vietetään pankinjohtaja Arposen merkkipäiviä. "Alku kuin vakaata sukuromaania, keskiosa kuin ranskalaista novellia ja loppu mielenvikaisen päiväkirjaa – – yllättävyys ja älykkyys ärsyttävät lukijaa jatkamaan." (AVmö, Kainuun Sanomat)
Perillisen ominaisuudet (1963) kertoo tehtaanjohtajasta, "kivisestä Ukosta", joka valitsee seuraajakseen häikäilemättömän nuorukaisjumalan. "Sardonista huvitusta saaden Holappa kuvaa koneiston virheettömyyttä, tuo sitten mukaan pienen lisätekijän, joka muuttaa kyseenalaisiksi vuosisadan suuret ihanteet, tuotannon nopeuden ja tehokkuuden." (Väinö Kirstinä, Ylioppilaslehti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

519

Kustantaja

Kieli