Rukkila, Urpo

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Elämäkertatietoa

Urpo Rukkila on julkaissut sujuvia pakinoita ja muisteluja. Lähtökohtana ovat lapsuusmuistot sekä oman suvun taustat ja tapahtumat, mutta tulos kantaa laajemmallekin.

Kirjoissa on samalla kertaa dokumentin, autenttisuuden ja kaunokirjallisuuden makua. Herkulliset sattumukset ja värikkäät tositapahtumat lisäävät tekstin luettavuutta, varsinkin, kun kaikki kerrotaan taitavasti, humoristisesti ja osuvin sanakääntein.

Menneitten jäljillä ja Naurunnitistäjä sekä muita pakinoita sisältävät tietoa Urpo Rukkilan isoisän ja tämän sukulaisten vaiheista ja yleensäkin pohjalaisesta elämänmenosta. Myös Lapuan liike ja kansalaissota ovat teoksessa esillä, ja lukija huomaa, että tällä päivällä on juurensa eilisessä. Yksityiskohdat laajenevat kuvaksi ajasta ja yhteiskunnasta.

Faarin jutut koostuu lapsuusmuistoista ja pakinoista, ja samalla tulee tutuksi kirjailijan äidinpuolen suku. Kouluvuodet, nuoruus ja vanha aika töineen ja tapoineen valottuvat monipuolisesti.

Katriina Kajannes

Tekstinäyte

Mummo oli kutsuttu katsomaan viimeisintä lastenlastaan. Kun hän tuli paikalle, oli pikkupoika juuri äitinsä kanssa pesulla. Lapsi potkisteli paljussa, vedestä selvästi nauttien. Mummo meni lähemmäksi ja silmiään siristäen kysyi, että kumpikos se on, tyttö vai poika. ”Onkos mummolla näkö noin kovasti heikentynyt”, kysyi miniä. ”Ei minun silmissäni mitään vikaa ole, mutta muisti on mennyt, muisti on mennyt”, vastasi mummo.
[Faarin jutut, 2004, s.76]