Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Joulupukin tarina

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mistä Joulupukki tulee, mitä tekee kesäisin ja miksi Joulupukki ylipäänsä on juuri Joulupukki? Miten Joulupukki ehtii joka paikkaan? Kuka tekee lahjat? Keitä tontut ovat? Onko Joulupukilla taikaporoja? Miten Joulupukki voi tulla, jos ei ole lunta?

Viehättävä saturomaani Joulupukin tarina on oivallinen lähde kaikille Joulupukin perimmäistä tarkoitusta pohtiville lapsille ja aikuisille. Kirja on nimensä mukaisesti tarina Joulupukista, siitä miten Joulupukista tuli Joulupukki ja mikä on hänen työnsä todellinen tarkoitus. Myös tonttujen tausta ja joulutonttuheimon syntyminen tulevat tutuiksi.

Teos kuvaa tarkasti Lapin vuodenkiertoa. Luonnossa ja arkisissa töissä näkyvä vuodenaikojen vaihtelu on kuvattu niin elävästi, että lumen narinan suksien alla ja tunturipuron solinan voi lähes kuulla korvissaan, vastasataneen lumen haistaa ja tuntea yöttömän kesän taianomaisen voiman.

Havaste punoo taiten Joulupukin osaksi eri maissa esiintyvien hyvää tekevien hahmojen ketjua (Pyhä Nikolaus, Sinterklaas, kuningas Venceslaus, Père Noël, Les Bauxin paimen ja La Befana). Tarinat Pyhästä Nikolauksesta, Sinterklaasista ja muista elämänsä hyvän mielen jakamiselle pyhittäneistä hahmoista saa Pukin löytämään elämälleen tarkoituksen.

Suomalainen Joulupukki viettää Korvatunturin kupeessa rauhallista elämää. Hän elää sovussa luonnon kanssa, ymmärtää eläinten puhetta ja on tunturin eläimien suuressa suosiossa avuliaisuutensa vuoksi. Kerran vuodessa taikavoimat täyttävät Joulupukin ja taikavoimien avulla hän yhden päivän ja yön aikana vie iloa ja hyvää mieltä lapsille. Taikavoimansa Joulupukki saa revontulilta ja sen merkkinä hän kantaa kaulassaan revontulikiveä.

Joulupukin tarina kuvaa aikaa, jolloin Pukin yksinäinen elämä mullistuu. Ensin hän saa seurakseen pienen Säihky-hömötiaisen, joka ilmoittaa jonain päivänä tekevänsä niin suuren sankariteon, että revontuletkin kumartavat häntä. Vähitellen Joulupukin uuteen tupaan muuttaa lisää väkeä, kuten lörpöttelevä varis ja toimettomaksi jäänyt riihitonttu Onni, sittemmin ensimmäinen joulutonttu.


Mutta saturomaani ei olisi saturomaani ilman hyvän ja pahan välistä taistelua. Pyyteettömästi hyvää mieltä ja iloa jakava Joulupukki on saanut vastapelurikseen ilkeän Staalon, joka kadehtii Pukin revontulilta saamaa taikakiveä. Staalo haluaa kaapata kiven itselleen ja lopettaa joulun. Staalon apuna ovat peikot, joista hän taikavuorellaan kouluttaa hirmuista taistelijajoukkoa.

Sympaattisesti kuvattu Joulupukki, sopivasti annosteltu jännitys, hiljainen huumori ja kerronnan rauhallisuus, joka antaa yhteisissä lukuhetkissä tilaa lukijan ja kuulijan keskusteluille, tekevät Joulupukin tarinasta hyvänmielen kirjan, jonka parissa viihtyy pyhien jälkeenkin. Teos myös vakuuttaa lukijansa - juuri tällainenhan suomalainen Joulupukki on.

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Miten Joulupukki löysi tehtävänsä, miten tontut löysivät Korvatunturille? Mistä Joulumuori puuropatoineen ilmestyi? Entä kuka hoitaa metsän eläimiä, kuka Joulupukin poroja? Mitä Joulupukin tuvassa puuhataan ennen ja jälkeen ihmeellisen taikavoimaisen jouluyön?

Suuressa suomalaisessa saturomaanissa kerrotaan Joulupukin tarina. Se on täynnä Lapin lumoa, revontulia, tuntureita, kesäöitä ja vitivalkeita lumihankia. Siinä on klassisen satutarinan hehkua ja kaunis sanoma ystävyydestä ja lempeydestä. Se on myös kertomus siitä, kuinka pienikin voi pystyä sankaruuteen, kun on voitettava kauhea loitsiva Staalo, joka uhkaa lopettaa joulun.

Paula Havaste on aiemmin kirjoittanut kolme myyntimenestykseksi noussutta historiallista romaania. Lastenkirjallisuus on ollut hänen erikoisalaansa, jota hän on tutkinut, opettanut, kääntänyt, toimittanut ja arvostellut lehtiin. Nyt hän debytoi ensimmäisellä lastenkirjallaan.

Suloiseen ja vauhdikkaaseen seikkailukertomukseen Joulupukista yhdistyy hauskalla tavalla tietoa Lapista ja suomalaisesta kansanperinteestä.
(Gummerus)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

181

Kustantaja

Kieli