Africa

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Roomalaiset ovat taistelleet Pohjois-Afrikasta Italiaan tunkeutunutta Hannibalia vastaan yli kymmenen vuotta, ja sotaa käydään eri puolilla valtakuntaa. Väsymys, pelko ja epätoivo ovat jo saaneet vallan, kun hispanialaisten joukkojen johtoon nousee nuori Publius Cornelius Scipio. Lyhyessä ajassa hän valtaa Iberian niemimaan takaisin roomalaisille ja valmistautuu torjumaan Karthagon uhkan lopullisesti.

Petrarcan runoeepos rakentuu karismaattisen Scipio Africanuksen ympärille. Nuori sotapäällikkö saa henkisen valmennuksensa suureen tehtäväänsä unimaailmassa, jossa häntä opastavat hänen sankareina kaatuneet isänsä ja setänsä.

Ratkaiseva taistelu käydään Pohjois-Afrikassa Zaman lähellä. Eepos nousee uusiin myyttisiin ulottuvuuksiin, kun Rooman ja Karthagon taivaalliset henkilöitymät vetoavat korkeimpaan jumaluuteen. Kohtalottaret ratkaisevat vaikean taistelun oikeamielisen ja hyveellisen Scipion eduksi. Eepos huipentuu Scipion voitonjuhlaan Rooman Capitoliumilla. Petrarca esittää sen sankariuden ja runouden kaksoistriumfina, sillä vierellään vaunuissa Scipiolla on hänen rakas runoilijaystävänsä Ennius.

Renessanssin humanismin isäksi kutsuttu FRANCESCO PETRARCA (1304-1374) kirjoitti sekä italiaksi että latinaksi. Elämäntyöllään, yhdeksänkirjaa käsittävällä, latinankieliseen heksametrimittaan laaditulla runoelmallaan "Africa" hän lähti kulkemaan antiikin suurten eeppisten runoilijoiden Homeroksen ja Vergiliuksen viitoittamaa tietä.

(Basam Books)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

laulu sankaruudesta ja ihmisyydestä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

447

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Suomennos, johdantotekstit ja selitykset: Maija-Leena Kallela ja Teivas Oksala

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli