Maapallo ja me

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ihmisen toiminta on muuttanut maapalloamme: olemme kohdanneet ekologiset rajat ja osin jo ylittäneet ne. Ilmasto on muuttumassa ennakoimattomaksi, luonnonvarat hupenevat liikakäytön takia ja ympäristövauriot lisääntyvät. Väestön määrä kasvaa, samoin köyhyys ja eriarvoisuus. Luonnon monimuotoisuus vähenee ja sen ihmiselle tarjoamat ekosysteemipalvelut vaarantuvat.

Korkean elintason Suomessa voi olla vaikea ajatella, että ilmastonmuutos, luonnonvarojen hupeneminen ja vakavat ympäristövauriot ovat todellisia ja vaikuttavat merkittävästi ihmisten elämiseen. Tarkastelu pitäisikin laajentaa globaaliksi, jolloin ongelmat ymmärrettäisiin paremmin. Mitä voisimme asialle tehdä?

Dosentti Pekka Borgin ja KTT Maria Joutsenvirran kirja on kokonaisvaltainen ja kiihkoton ekologis-taloudellinen katsaus maapallon luonnonvarojen käyttöön. Sen perusviesti kuuluu: on pyrittävä ehkäisemään mahdollinen ilmasto- ja ekokatastrofi kaikin keinoin.

Vallitsevat talousmallit luotiin aikana, jolloin luonnonresursseja oli runsaasti suhteessa väestömäärään. Sittemmin olemme siirtyneet ehtyvien resurssien maailmaan, minkä vaikutus ihmisen taloudelliseen toimintaan on mullistava.

Kuinka voimme elää vastuullisemmin kuluttamalla vähemmän luonnonvaroja, energiaa ja tavaroita? Muutos ei ole uhraus eikä kärsimys, vaan rikkaus ja omatoimisen aktiivisuuden alku.

(Docendo)

- - -

Sisältö:

Aluksi ; Elämän synty maapallolla ; Geologia ja ilmasto ; Ihmisen kehittymisen vaiheet ; Luonnonvarat ; Ruuan tuotanto ; Vesi ; Biodiversiteetti ; Uusiutuvat energialuonnonvarat ; Uusiutumattomat energialuonnonvarat ; Kaivannaisvarat ; Kierrätysvarat ; Luonnonvarat ehtyvät ; Ympäristökriisi ; Maapallon ilmasto ja biodiversiteetti ; Väestönkasvu ; Saasteet ja ympäristöterveys ; Kestävästä kehityksestä kestävyyden vallankumoukseen ; Kestävän hyvinvoinnin talous ; Mitä voimme tehdä? ; Vain nopeat ja radikaalit toimenpiteet pelastavat ; Toivo paremmasta tulevaisuudesta – elämäntapa remonttiin ; Tulevaisuuden näkymiä ; Voinko minä tehdä jotakin? ; Hakemisto ; Kirjoittajien esittely ; Kirjallisuutta

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Luonnonvarat ja kasvun rajat

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

277

Kustantaja

Kieli