Pyhän uudelleen keksiminen : uusi näkemys luonnontieteestä, järjestä ja uskonnosta

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Katso 3,8 miljardia vuotta kestäneen evoluution tuottamaa, elävässä solussa yhtenäistynyttä monimutkaisuutta. Onko kunnioittavampaa olettaa, että luonnon yläpuolella oleva Jumala loi solun kerralla, vai ymmärtää totuus: Elävä solu kehittyi ilman Luojaa, ilman kaikkivoipaa kättä ja se syntyi itsestään kehittyvän biosfäärin luomuksena?

Totuus on paljon loistavampi, paljon suuremman kunnioituksen ja ihailun arvoinen kuin muinaiset luomismyyttimme.

Pyhän uudelleen keksiminen ehdottaa uutta käsitystä luonnon jumalallisuudelle, joka perustuu ilmaantuvaan luonnontieteelliseen maailmankuvaan. Stuart Kauffman ei pyri sijoittamaan ”jumalaa” kylmään, elottomaan maailmankaikkeuteen. Sen sijaan hän esittää, että pyhänä pitämämme jumalallisuuden piirteet, kuten luovuus, merkitys ja tarkoituksellinen toiminta, ovatkin maailmankaikkeuden ominaisuuksia ja että niitä voidaan tutkia luonnontieteellisesti. Kirjan mittaan Kauffman esittää hätkähdyttäviä uusia ajatuksia muun muassa solubiologiasta, taloustieteestä, mielen filosofiasta ja luonnontieteen ja uskonnon suhteesta.

Emergenssin eli ilmaantumisen todellisen luonnontieteellisen merkityksen ymmärtäminen edellyttää, että ajattelemme uudelleen kaiken solun toiminnasta kansantalouden kasvuun, ja samalla luomme pyhälle uuden, modernin merkityksen.

Stuart A. Kauffman on maineikas kompleksisuuden tutkija ja fidipro-professori Tampereen teknillisessä yliopistossa.

(Terra Cognita)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

356

Kustantaja

Kieli