Ilkka Olavi

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuva: Lukas Pearsall

Kirjailijan muu nimi

Hämäläinen, Ilkka

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Kirjailijan omat sanat

"Niin Ylhäällä kuin Alhaalla; sekä niin Alhaalla kuin Ylhäällä."
~"As within so without, as above so below"

Elämäkertatietoa

Rakensin tarinoita jo ennen kuin opin kirjoittamaan. Asuimme 90-luvun laman aikaan Kouvolan Lehtomäessä, lähiökerrostalossa, jonka kerhohuoneessa ohjasin näytelmiä, joilla oli auttavasti alku, keskikohta ja jonkinlainen loppu. Koska en osannut kirjoittaa tarinoita vielä paperille, elin itse tarinoitani todeksi tai pyysin naapurin lapsia mukaan. Vanhempanikin sai hankkeistani osansa; koska vanhemmat ovat lapsen mielessä usein kaikkeen pystyviä mahdollistajia, en epäillytkään sitä etteikö äitini olisi voinut rakentaa tulevaan Suureen Näytelmääni esimerkiksi lentävää mattoa, tai jos sellainen ei onnistuisi, edes vain mattoa, joka näyttäisi siltä että se leijuisi ilmassa (huom. maton alle taidettiin lopulta laittaa jonkinlainen koroke). Vasta aikuisiällä olen ymmärtänyt lapsuuden tarpeeni, joka ei ollut vain leikkiä, vaan tarinan kertomista toisille leikin kautta. Ja leikistä on lyhyt matka tarinankerrontaan.

Ensimmäistä kertaa tienasin rahaa kirjoituksillani, kun 16-vuotiaana ryhdyin Kouvolan Sanomien kolumnistiksi. Lähdin vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, ja kerroin rapakon takaisista kokemuksistani ja kulttuurieroista omasta mielestäni sarkastiseen sävyyn. Palattuani Suomeen aloin kirjoittamaan artikkeleita ja haastatteluja lehden nuorisopalstalle.

Abi-vuonna ryhdyin pitämään A-lehtien Demi-lehdessä "Kysy kundilta" -palstaa, jossa lukijat lähettivät minulle, "DeMiehelle", heitä askarruttavia kysymyksiä pojista. Toimin palstanpitäjänä lähes neljä vuotta, vuosina 2009-2012, ja kirjoitin kaikesta oppimastani kirjan "Kundiopas tytöille" vuonna 2012 (Tammi). Samana vuonna aloitin näyttelijäntyönopinnot - tarinat elämässäni muuttivat hetkeksi muotoaan, mutta eivät suinkaan päättyneet.

En koe olevani kirjoittajana hyvä, vaan matkalla. Jos määränpääni olisi tulla hyväksi kirjailijaksi, en todennäköisesti kirjoittaisi ollenkaan, sillä en koskaan pääsisi kohteeseeni. Kirjoittamistakin enemmän minua kiehtoo tarinat, ja tarinat joita voi lukea, kuunnella ja/tai katsoa.

Olen matkalla, ja se on hyvä. Mitä tulee matkaani, olen alussa.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Kundiopas tytöille, Tammi, (julkaistu v. 2012 nimellä Ilkka Hämäläinen)
Mitä ihmettä Aliisa! -äänikirjasarja, Storytel, 2020
- Aliisa ja kummallinen lohikäärme
- Aliisa ja neuvoton merenneito
- Aliisa ja Puutarhapeikko
- Aliisa ja Prinsessa Tinttarallaa
- Aliisa ja kyllästynyt merirosvo
- Aliisa ja Avaruuslapsi
- Aliisa ja kummitus, joka pelkäsi
- Aliisa ja Äksypussi
- Aliisa ja karanneet revontulet
- Aliisa ja Pakkaskeiju
Herra Hirmu ja hurja torakkaimuri, Atrain & Nord, 2020

"Kysy kundilta" -palstan pitäjä "DeMies", 2009-2012, Demi-lehti
Kolumneja Kouvolan Sanomiin vuosina 2006-2007, 2012-2013
Ruotuväki-lehden toimittaja, 2009-2010