Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rinkkadonna

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Perusnuortenkirjallisuuteen kuuluu ankarasti ongelmia itsen, identiteetin, perheen ja seksuaalisuuden kanssa. Joihinkin ongelmiin odotetaan ratkaisua, toiset opitaan sietämään osana aikuistumista. Lukijan samastuminen päähenkilöön on ensiarvoisen tärkeää, ja lukemisen kautta voi oppia jotain itsestään - tai ainakin huomata, että jollain menee vieläkin huonommin kuin itsellä.

Malliesimerkki on Moona, 17-vuotias lukion tokaluokkalainen, jonka elämässä mättää enemmän tai vähemmän kaikki. Ihan kaikki. Äiti on lähtenyt lätkimään jo ajat sitten, isä on puolihöperö kasvientutkija ja Lapinhullu, isosisko läski ja typerä, paras kaveri rakastuu Moonan ihastukseen ja luokkaretkikin häämöttää edessä.

Liikunta ja liikunnanohjaaja Matti tuntuvat välillä nostavan Moonaa elämän harmaudesta, mutta seurusteleminen ja seksi eivät nekään tunnu siltä kuin pitäisi. Kun isosisko yrittää tehdä varovaisia lähentymisyrityksiä ja isä tuppaa mukaan luokkaretkelle Lappiin eräoppaaksi, on itkussa pitelemistä.

Lapin erämaissa vihaisuus kärjistyy, kapinointi saa uusia mittasuhteita, kun yhden oikuttelu vaikuttaa koko porukan turvallisuuteen ja elämään. Kukaan ei pääse toistaan pakoon, vaan ongelmat on kohdattava kasvokkain. Hauras yhteys ja ystävyys nostavat päätään, vaikka kaikkea mennyttä ei voikaan pyyhkiä pois. Tulevaisuutta harva jaksaa vielä edes pohtia.

Rinkkadonna ei varsinaisesti ole ongelmaromaani, vaikka siinä sen piirteitä onkin. Enemmän se voisi olla arkisesta elämästä kertova kirja, jossa elämä näyttäytyy synkkänä muttei kuitenkaan täysin mahdottomana olotilana.

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

17-vuotias Moona Kalteinen käy lukion toista luokkaa ja oikuttelee päätoimisesti sekä isälleen ja sisarelleen Marjalle että kavereilleen. Moona luokkakavereineen kerää rahaa päästäkseen luokkaretkelle Lapin-vaellukselle. Ääriolosuhteissa vaeltaminen on rankkaa kelle tahansa, saati sitten Moonalle, jonka kuukautiset tulivat yllättäen viikon etuajassa, joka loukkaa nilkkansa kesken kävelyn ja joka ei oikein tiedä ollako vai eikö olla - ja kenen kanssa?

(Lastenkirjallisuusinstituutti)
Kirjallisuudenlaji
Aiheet ja teemat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
187
Kustantaja
Kieli