Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kirje maan ääriin

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Viktor ei voi kuvitella, kuinka pieni pila voi muuttaa heidän kummankin elämän.

Kaverukset Viktor ja Jeppe pääsevät molemmat kesätöihin Helsingin eläinmuseoon ysiluokan jälkeen. Oikea onnenpotku molemmille, tai oikeastaan vain Jepelle. Jeppe nimittäin pääsee oikeitten tutkijoiden avuksi tutkijaryhmään, Viktor joutuu myymään pieniä dinosauruksia matkailijoille.

Ystävyys alkaa rakoilla, kun Jeppe ylpistyy uudesta hienosta urastaan, eikä enää alennu Viktorin seuraan edes ruokatauoilla. Jeppe jopa näyttää vievän poikien yhteisen ihastuksen kohteen, kahvilassa työskentelevän Mairan. Pian Viktor huomaa olevansa kolmas pyörä.

Pieni pila, jonka Viktor suunnittelee, on tarkoitettu hiukan näpäyttämään kaveria. Viaton pikku juttu ja Viktor toivoo, että Jeppe huomaa, ettei hän vielä ole todellinen tutkija, pieni kesäpoika vain.

Kirja alkaa Viktorin kirjeellä, joka on kirjoitettu kaiken tapahtuneen jälkeen.

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

Annika Lutherin nuortenkirja alkaa Viktorin kirjeellä, jonka hän on lähettänyt maailman ääriin jonkun vieraan luettavaksi jonakin kauniina päivänä. Kirjeessä hän kertoo kummallisen kesänsä tapahtumat ja pyytää anteeksi kaikkea tyhmää, mitä sen aikana tapahtui.

Viktor ja hänen paras ystävänsä Jeppe ovat juuri päässeet yhdeksänneltä luokalta. Viktor on menossa kesätöihin Helsingin Eläinmuseoon, jossa myös Jeppe ja Jepen vanhemmat työskentelevät.

Viktorin ja Jepen välit muuttuvat dramaattisesti kesän aikana. Pojat tutustuvat Eläinmuseon kahvilassa työskentelevään Mairaan, mutta Viktor tuntee jäävänsä kolmanneksi pyöräksi. Jeppe näyttää pärjäävän kaikessa paremmin kuin Viktor. Jeppe haluaa päteä Eläinmuseon tutkijaryhmän silmissä eikä hänellä ole aikaa Viktorille. Loukkaantunut Viktor ajautuu tekemään hölmöyksiä, joiden vuoksi Jeppe joutuu pulaan. Vyyhteen sekoittuvat niin uhanalainen liito-orava kuin myös Jepen vilkas mielikuvitus.

Annika Luther kirjoittaa hauskasti ja oivaltavasti. Nuorten ja aikuisten maailman julmiakaan puolia ei väistellä vaan niitä käsitellään suoraan huumorin avulla. Kerronta sivuaa kiinnostavasti luonnontieteellistä maailmaa, tutkijoiden arkea ja Eläinmuseon kokoelmia. Kirje maan ääriin on kertomus kasvamisesta, ystävyydestä ja ihmisistä, joista kannattaa pitää kiinni vaikka kuinka ärsyttäisi.

(Teos)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

195

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

184

Kustantaja