Raekallio, Matti

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Kirjailijan omat sanat

15 vuotiaana voitin suorasanaisessa kirjoituskilpailissa alle 18 vuotiaiden sarjassa ensimmäisen palkinnon kirjoituksellani Minäkö kansandemokraatti?

Runoja kirjoittelen vain omista mielenterveydellisistä syistä. En kosiskele mitään lukijakuntaa. Sen vuoksi painokseni ovat pieniä ja markkinointi lähes olematonta. Runot syntyvät päässäni spontaanisti, kirjoitan ne ylös ja kun niitä on kohtuullinen määrä disketillä, minä tulostan ne ja paketoin. Vaikka kirjoitan vain itselleni, niin uskon, että runoilleni löytyy kaikupohjaa kaltaisteni joukossa.

Kaavamaisen sivistyksen ja oppineisuuden lieve-ilmiöitä ovat mielestäni suvaitsemattomuus, turhantärkeys ja vaikeatajuinen kieli. Modernista maailmanmenosta ja sivistyneiden ihmisten toilauksista minä parhaita runoja ammennan ja pintasivistyneen runoiljan keinoin siihen samaan henkeen heittäydyn:

Y 2 k
Millennium, millennium,
ajanlaskija innoissaan hoki.
Löi digitaalisydän bum, bum, bum.
Tahdin tarkisti aikakoneen loki.
Y 2 k
on summa summarum,
sitä tarkoitti siis kronologi,
eli 2 kiloa vain on millennium.
Sekö summum bonum, eihän toki?

Tammikuussa 1999 julkaistu Rumat, kauniit ja rohkeat. Elokuussa 1999 julkaistu Riimipäästä revittyä. Kurinalaisia rytmisiä riimirunoja. Spontaanisesti syntyneitä, mutta myöhemmin hiottuja runoja. Välimerkkien käyttö suhteellisen hallittua. Kirjoitus- ja painovirheiden määrä minimaalinen. Onnistuneet aihevalikoimat. Muutamista kömmähdyksistä huolimatta olen tyytyväinen lopputulokseen. Itselleni jäi hilpeä jälkimaku luettuani viimeiset julkaisuni pötkössä. - Täydellistä, totesin itsekseni, ihan jokaista möhlää myöten.

Teosten pääteema on hurskas raadollisuus. Kun pinnallisen sivistyksen kuorta raotetaan ja annetaan maallikkojärjelle, maallikon uskolle ja rehellisille tunne-ilmaisuille tilaa, paljastuu ihmismielen sopukoista hurskas raadollisuus. Hurskas raadollisus-teeman taka-ajatuksena on nykyaikaisen ihmisen siveellisen selkärangan ravistelu.

Lempikirjani on Neil Hardwickin pakinat "Neilin tähteet eli Hardwick's Sauce". Mielisäveltäjäni on Gösta Sundqvist. Suosikkielokuvani on Siunattu hulluus. Minulle tärkeintä on mielenrauha. Motto:
En harkiten harmeja itselleni hanki, olenhan vain luonteeni vanki.

Elämäkertatietoa

Matti Raekallio on Kittilässä 04.10.1952 syntynyt ja Kittilässä (Veitservasassa) asuva runoilija. Raekallio on palkittu Jatunin Hurtta palkinnolla vuonna 2000 kantaaottavista lehtikirjoituksista vuosilta 1995-2000. Harrastuksina englannin, saksan ja ruotsin kielet, kirjoittaminen, lukeminen ja voimaharjoittelu.