Hyvät, pahat ja hyvinkääläiset

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Teos valottaa Hyvinkään ja sen ympäristön historiaa yli viidensadan vuoden ajalta.

Hyvinkään seutu kehittyi jo 1500-luvulla tärkeäksi maantievarsipaikaksi, mutta vasta rautatieyhteydet muuttivat ratkaisevasti Hyvinkään seudun kehitystä. Vanhojen kylien ja kartanoiden takamaille syntyi vilkas yhdyskunta.

Menestyvän villatehtaan myötä Hyvinkään asemanseudusta kasvoi tuhansien asukkaiden teollisuuspaikkakunta. Sisällissodassa se kuului punaiseen Suomeen, ja Hyvinkään punaisten lentävä osasto herätti kauhua ympäri Uuttamaata. Kevään 1918 valloitustaisteluissa ja teloituksissa kuoli kaikkiaan parisataa hyvinkääläistä.

Talvisodan ajoista lähtien siirtoväellä oli suuri vaikutus seudun jälleenrakentamiseen. Sotien jälkeen suuret yritykset VR:n konepajasta Koneen nosturiteollisuuteen aloittivat toimintansa, ja Hyvinkää kasvoi kaupungiksi.

Runsaasti kuvitettu teos on ennen kaikkea hyvinkääläisten historiaa. Uudenmaan ja Hämeen rajaseudun ihmisten elämää ovat määränneet kohtaamiset ja kulkuyhteydet. Teollisuuspaikkakunnan ja sen lähiseudun elävä historia kuvaa yleisemmin myös suomalaisen yhteiskunnan kehitystä.

(Siltala)

Kirjallisuudenlaji

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

430

Kieli