Kotimaa

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

1/1975

Teosarvio

Jotkut ovat niin julkisesti kuin yksityisestikin kaikkien kiitosten keskellä vihjanneet, että Alpo Ruuthin suuressa romaanissa olisi ollut karsimisenkin varaa. Olen jyrkästi toista mieltä: moinen ajatus voi mielestäni pälkähtää päähän korkeintaan siinä vaiheessa kun ensi kerran saa käteensä 560 tiuhaa sivua käsittävän luntan, mutta ainakin minulle lukeminen oli pelkkää juhlaa.
Ruuth pureutuu ympäristöihin - nuoren perheen hätäasuntoihin, suutarinverstaaseen, työttömyystyömaahan, Kulttuuritalon poliittisiin kokouksiin, koko Helsinkiin - yhtä itsestään selvän varmasti kuin ihmisiin. Heissä - myös ohi vilahtavissa - on sellaista elämän makua jota hyvästäkin kirjallisuudesta vain harvoin tapaa. Työttömyyden ja asuntokurjuuden rinnalla Ruuth romaaninsa aikatasoa hajottavan rakenteen avulla kuljettelee koko ajan kuvausta armeijasta, siitä mitä se yrittää ihmisille tehdä mutta missä sekään ei kaikkien kohdalla onnistu. Ei ainakaan Reiskan, niin korpraalin väkäset kuin se hänelle antaakin.
"Kotimaa" on suuri ja runsas lukuelämys, joka kertoo paljon ihmisestä tässä yhteiskunnassa ja niistä rakenteista, jotka hänen paikkaansa säätelevät. Lohduton se ei ole; Reiska ja Laila ovat nuoria, tietoisia ihmisiä, eikä lähtö Ruotsiin merkitse sitä että he olisivat antaneet periksi. Jouluksi kotiin.