Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Onko historiantutkimus tiedettä? Onko olemassa historiallista totuutta? Toistaako historia itseään, vai kulkeeko se ainutkertaisia uria? Miksi tulkinnan ja totuuden välinen ero näyttää Suomessa viime aikoina hämärtyneen?

Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen on tunnetun historioitsijan kokonaisvaltainen analyysi historian periaatekysymyksistä: historiantutkimuksen luonteesta ja tekemisestä, historian tuottaman tiedon soveltamisesta, tulkintojen vaihtelun syistä sekä tutkimuksellisista koulukunnista. Kirjoittaja käsittelee laajasti historiantutkimuksen nykytilaa ja erikoispiirteitä Suomessa sekä tutkijoihin kohdistuvia uusia haasteita.

Ylikangas lähestyy aihetta erityisesti käytännön tutkimustyön tuottamien ongelmien kautta. Hän havainnollistaa ratkaisujaan myös omilla tutkimuksillaan ja painottaa, että jatkuva keskustelu historiasta on välttämätön osa historian tutkimista.

Professori Heikki Ylikangas (s. 1937) on tunnetuimpia suomalaisia historioitsijoita. Hän on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja, joista Tie Tampereelle (1993) voitti Tieto-Finlandia-palkinnon. Lisäksi hän on saanut muun muassa Tietokirjailija-palkinnon (2002) ja Warelius-palkinnon (2012). Vuonna 2014 hänelle myönnettiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinto elämäntyöstään.

Tutkimusten ja tietokirjojen lisäksi Ylikangas on kirjoittanut historiallisia näytelmiä ja kaksi historiallista romaania.

(Art House)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

253

Kustantaja