Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Leevi ja Leonora

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Leevi aloittaa uudessa koulussa ja samaa koulumatkaa kulkee Leonora. Leevi ei kuitenkaan haluaisi kulkea Leonoran kanssa, koska huomaa, että tyttöä kiusataan. Leevi ei haluaisi puuttuua asiaan, jotta ei joudu itse kiusattavaksi, mutta lopulta hänen on pakko valita, auttaako Leonoraa vai hoitaako vain omat asiansa.

(Arja/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Leevi aloittaa uudessa koulussa kaupungissa. Koko perhe isovanhempia myöten on muutanut maalta kaupunkiin. Kaupunkiin sopeutuminen ei ole kovin helppoa ja Leeviä vähän pelottaa koulun isot pojat.

Eräänä päivänä Leevi huomaa, että samalla luokalla olevaa tyttöä kiusataan. Leonora on syntynyt ulkomailla ja nyt pojat ovat päättäneet kiusata häntä.

Leonora kertoo, että pelkää kulkea koulumatkoja yksin, koska pojat saattavat olla odottamssa häntä. Leevi ja Leonora päättävät kulkea koulumatkan yhdessä, sillä Leonora asuu pappansa kanssa Leevin isovanhempien naapurissa. Huomaamattaan Leevi ja Leonora ystävystyvät. Joka päivä he joutuvat kuitenkin miettimään koulumatkan tarkoin, jotta kiusaajat eivät saa heitä kiinni.

Ja eräänä päivänä, kun Leevi tulee kouluun, hän kuulee, että Leonora on päättänyt tehdä jotain kiusaajille. Opettajien mielestä Leonora on syyllinen ja Leevi päättää puuttua peliin.

(Arjamaaria/Okariino)

- - -

Leevin perhe on muuttanut työn perässä maalta kaupunkiin. Koulussa hän joutuu silmätikuksi ja saa kuulla olevansa jyväjemmari ja landepaukku. Pyörämatka kotiin koulusta on pelottava, sillä kiusaajat odottavat aina samassa paikassa. Kiusaaminen tulee uniin, muuttuu painajaisiksi.

Syksyisenä päivänä Leevi huomaa kiusaajaporukan ajavan takaa Leonoraa, maahanmuuttajatyttöä. Leonoran perhe on muuttanut Suomeen Albaniasta. Leevi ja Leonora polkevat kilpaa pakoon kiusaajiaan; maaltamuuttaja ja maahanmuuttaja tietävät kumpikin, miltä tuntuu olla erilainen ja takaa-ajettu.

Iloisesti ja kepeästikin tarina kulkee, vaikka taustalla ovat kipeät ja surulliset asiat. Leonoran isä ja äiti ovat palanneet kotimaahan korjaamaan kotitaloa, että mummu voisi palata ikävöimäänsä kotitaloon. Isoisä yrittää huolehtia Leonorasta ja mummusta, joka on joutunut sairaalaan.

Myös Leeville isovanhemmat ovat tärkeitä. Onneksi mummu ja vaari muuttivat myös maalta kaupunkiin ja mummulan turviin Leevi polkee koulun jälkeen. Leevi ja Leonora ystävystyvät ja Leevi avaa opettajien silmät näkemään kiusaamisen vakavuus. Jännittävä tarina on julkaistu myös selkokielisenä versiona.

(Marjatta Yamamoto/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

110

Kustantaja

Kieli