Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Minä ja Muro

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lauhan paras kaveri on Muro, joka ymmärtää Lauhan surua paremmin kuin kukaan. Lauha on aina yksin, sillä perheen kaikki huomio kiinnittyy Lauhan pikkuveljeen, joka meinasi kuolla pienenä. Muro ei puolestaan hymyile niin kuin muut nallet, vaan murjottaa. Apuopettaja Heta tuo Lauhan elämään valonpilkahduksen.

(Saana/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Lauha, 9 vuotta, ei tykkää koulusta. Parasta siellä ovat ne välitunnit, jolloin hän on järjestäjänä ja saa olla sisällä. Luokkakavereiden mielestä Lauha haisee pahalle ja tämän uimakassillekin nauretaan.

Koulussa opettaja nöyryyttää Lauhaa pienimmistäkin virheistä. Kotona isä hoputtaa Lauhaa tylsään suunnistuskouluun ja äiti lukee pikkuveljelle satuja. Pikkuveli on muutenkin jotain ihmeellistä ja Lauha vaan vastaanhangoitteleva koululainen.

Tähän asti Lauha on soittanut leikkipianoa ja leikkinyt koulua Muro-karhun kanssa, mutta sinä päivänä, kun yläkoululainen Heta tulee kouluun työharjoitteluun, kaikki muuttuu. Muro-karhu meinaa tulla ihan kateelliseksi, kun Lauha kertoo tälle kotona, mitä päivällä välitunneilla tapahtui.

Heta tykkää piirtämisestä aivan kuin Lauhakin, ja Heta juttelee Lauhan kanssa, eikä paasaa tai kysy käsittämättömiä kysymyksiä, joihin ei voi vastata kuin yhdellä tavalla: ”Ei, ei meidän koulussa kiusata ketään”, ”Kyllä, tottakai me kerromme aikuiselle, jos meitä kiusataan.” Hetalle voi kertoa kaikenlaisia asioita.

Kirja on surullinen, mutta Hetan kertomukset ja piirrokset luovat toivoa Lauhan elämään. Ulkopuolisuuden ei tarvitse jatkua. Vaikka viikossa kaikki ongelmat eivät ratkeakaan, Lauhalla on onnellisia tulevaisuudensuunnitelmia.

Kirjan kuvituksesta vastaa Aino-Maija Metsola.

(Stina / Sivupiiri)

- - -

Yhdeksänvuotiaan Lauhan paras ystävä on leikkikarhu Muro. Se ei ole mikään tavallinen nalle. Tavalliset nallet virnistävät, mutta Muro on surullinen. Ehkä siksi Lauha pitää siitä niin paljon. Muro ymmärtää yksinäisen Lauhan murheita, ja Muron kanssa voi viettää syntymäpäiviä ja opetella soittamaan leikkipianoa.

Sitten kouluun tulee työharjoitteluun Heta, joka puhuu Lauhalle kuin kaverille. Ja tykkää piirtämisestä ja tarinoiden kertomisesta yhtä paljon kuin Lauha.

(kustantaja)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

207

Kieli