Morottaja, Petter

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kirjailijan omat sanat

"Anarâškielân lii ennuv čälimâš: iä tuše kirjeh, mut oppâmateriaal, lostâmainâseh ja kietâčalluuh. Veikkâ jyehi anarâš ij kirječällee livččiigin, jyehi anarâš kirječällee lii ton lasseen meiddei máttáátteijee, toimâtteijee já ovdâsteijee. Motomin kiergân čäälliđ taid kiirjijd-uv.
Suábi maainâs ja Riävskánieidâ láá uásild fantasiakirjeh siämmáánáál ko párnáikirjeh läävejeh leđe. Muu ulmen lii vijđediđ tom fantasia aldeláá absurd mainâstemvyevi. Anarâškielâsâš kirjálâšvuotâ taarbâš pastelub riitmâ."

"Pyrin kehittämään inarinsaamenkielistä mediaa ja kirjallisuutta. Kuumat aiheet ovat lehdet nimeltä Anaraš ja Kieraš, inarinsaamelainen elokuva-ala ja inarinsaamelainen kirjallistuminen. Haluan tuoda inarinsaameen vapaan ja kokeilevan tyylin, mielikuvituksen, jännittävyyden ja liberaaliuden sekoituksen." (Lokakuu 2007)

Elämäkertatietoa

Petter Jori Andaras Morottaja s. 11.07.1982 Inari. Asuinpaikka Helsinki. Inarinsaamenkielinen kirjailija, freelance-toimittaja, opettaja. Opiskellut inarinsaamea, suomea ja psykologiaa. Morottaja julkaisi ensimmäisen kirjansa Suábi maainâs 17-vuotiaana. 25-vuotiaana hän pyrki Suomen saamelaiskäräjiin tuloksetta. Anarâškielâ servin aktiivisena jäsenenä hänet nimitettiin yhdistyksen verkkolehden Kierâšin päätoimittajaksi. Tämän lisäksi hän opettaa inarinsaamea monessa paikassa, mm. Helsingin yliopistossa. Hänen isänsä on Matti Morottaja ja pikkuveljensä Mikkâl Morottaja.

Yhdessä Ilmari Mattuksen kanssa Morottaja on toimittanut novellikokoelman Kyelisieidi maccâm já eres novelleh (Kalaseidan paluu ja muita novelleja), joka ilmestyi jouluna 2005. Harrastukset: tietokone-, lauta- ja palloilupelit, pianonsoitto, kielet ja elokuvaus.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Kirjoituksia eri kokoelmissa:

• Kyelisieidi maccâm já eres novelleh (Anarâškielâ servi 2005)
• Anarâš-lehdessä useita artikkeleita ja novelleja 1980-luvun lopulta lähtien.