Liu Xiaobo : vangittu rauhannobelisti

Tyyppi

tietokirjat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

25.12.2009 Liu Xiaobo tuomittiin yhdeksitoista vuodeksi vankeuteen ”valtion vastaiseen toimintaan yllyttämisestä”. Vuotta myöhemmin Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon – jota hän ei päässyt vastaanottamaan. Mikä tekee tästä kynää aseenaan käyttävästä ihmisoikeusaktivistista niin vaarallisen, että Kiinan hallitus on katsonut parhaaksi eristää hänet?
Kirjailija Bei Ling on kirjoittanut valaisevan henkilökuvan pitkäaikaisesta ystävästään. Kirja ilmestyi Saksassa samana päivänä, kun Nobel-palkinnot jaettiin Oslossa.
Liu Xiaobo vangittiin ensimmäisen kerran Pekingissä traagisesti päättyneiden mielenosoitusten jälkeen vuonna 1989. Tukeakseen opiskelijoiden ihmisoikeusvaatimuksia Xiaobo oli johtanut intellektuellien nälkälakkoa Tian’anmenin aukiolla.
Liu Xiaobon kirjoitusten terävä kärki kohdistuu siihen tuhoisaan vaikutukseen, joka Kiinan valtaapitävillä on kautta aikojen ollut maan älymystöön. ”En aio antaa kritiikin tai rangaistuksen pelon vaientaa itseäni. Taistelen sananvapaudesta niidenkin puolesta, jotka eivät ole samaa mieltä kanssani. Se on vapauden hinta.”

(Minerva)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

henkilökuva

Ilmestymisaika

Sivumäärä

340

Kieli

Kääntäjä