Cooperien perintö

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

5 / 1970

Teosarvio

Metalious, Grace. Cooperien perintö.

Kaupunki nimeltä Cooper Station on toisinto Peyton Placesta: molemmissa moitteeton julkisivu, sen takana likaisia salaisuuksia, eniten tietenkin niillä, jotka ovat olevinaan pyhempiä kuin muut. Ehkä joku lukija tuntee tyydytystä, tietäessään, mitä raivopäisen moraalinvartijarouvan omassa menneisyydessä piilee, mutta mitä tämänkaltainen ihmisten yksityiselämää "paljastava" romaani oikein tahtoo sanoa?

Viihteenä se on motiiveiltaan epäilyttävää - vetoaa lähinnä lukijan sensaationhaluun ja vahingoniloon - eikä se näkökulmansa suppean yksilökohtaisuuden vuoksi pysty siihen, mihin tekijä on ehkä pyrkinyt, särkemään yleisen tekopyhyyden ja kaksinaismoraalin ulkokuorta. Romaanissa viitataan eräisiin yhteiskunnallisiin epäkohtiin, mutta kovin silkoisesti ja ohimennen. Ensimmäisessä Peyton Place-romaanissa oli sentään jonkinlaista elämää ja tuoreutta, mutta tekijän muu tuotanto on ilmeisesti syntynyt (ja ainakin suomennettu) sen menestyksen siivellä.