Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Yksinäisen kulkijan mietteitä

Tyyppi
esseekokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Yksinäisen kulkijan mietteitä (kirjoitettu vuosina 1776–1778, julkaistu postuumisti vuonna 1782) on Rousseaun tuotannon päätepiste ja tiivis yhteenveto. Sen kymmenessä esseessä, "kävelyssä", tekijä on milloin valistusfilosofian kriitikko, moraalin, uskonnon ja yhteiskunnan pohdiskelija, luonnontieteilijä, ajatustensa vuoksi vainottu julkisuuden henkilö, milloin taas ulkoilmassa käyskentelevä luonnon tarkkailija ja uneksija. Omaelämäkerralliset muistelut täydentävät hänen aiemmin kirjoittamiaan Tunnustuksia.

Kävelyretkillään Pariisin liepeillä ja Sveitsin vuoristossa Rousseau havainnoi kasveja ja haltioituu luonnosta. Hän pohtii hyvettä, valehtelun olemusta ja hyväntekeväisyyttä ja tekee havaintoja lapsista. Hän käy dialogia oman itsensä kanssa ja kuvaa sielunliikkeitään, uneksunnan ihanuutta ja mielenrauhaa, mutta myös sisäisiä kärsimyksiään ja konfliktia "maailman" kanssa. Pohdiskelujen lomassa kirjoittaja herättää eloon muistikuvia, elokuvanomaisen tarkasti piirtyviä kohtauksia aikaisemmasta elämästään.

Kirjan teemoista luonnossa kävely ja uneksunta vetosivat romantiikan ajan kirjailijoihin. Sitäkin ajattomampia ovat pohdinnat yksinäisyydestä – kohtalosta johon Rousseau näki olevansa tuomittu.

Esipuhe Lauri Mehtonen.

(Vastapaino)
Henkilöt, toimijat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
185
Kustantaja
Kääntäjä
Muu tekijä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Ilmestymisaika
Sivumäärä
147
Kustantaja
Ilmestymisaika
Sivumäärä
197
Kustantaja
Kääntäjä