Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ivoria

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus


Joskus maailma on niin rankka paikka, että pitää keksiä parempi tilalle. Sellainen on Sidikin perheen Ivoria, josta perhe kertoo tarinoita toisilleen lukuisissa odotushuoneissa ja matkallaan maasta toiseen. Mistä löytyy pysyvä koti? Miksei perhe saa asua siellä missä haluaa? Kuka saa asua Suomessa?

Alphonse Sidik on 16-vuotias poika, jonka perheen tie on kulkenut Norsunluurannikolta Ranskan ja Ruotsin kautta Suomeen. Kotimaastaan pienenä poikana lähtenyt Alphonse ei muista enää juuri mitään. Perheen isä on matematiikan professori ja äiti lastenlääkäri, mutta oleskeluluvan saaminen on vaikeaa. Eräänä yönä poliisit koputtavat ovelle ja vievät mukanaan kaikki muut perheenjäsenet, Alphonse sattuu olemaan parvekkeella ja pääsee livahtamaan pakoon. Nyt hän on hyisen marraskuisessa Suomessa ypöyksin, vailla tietoa perheensä kohtalosta. Hänellä ei ole ketään kenen puoleen kääntyä ja poliisit ovat kintereillä. Hautausmaan suojaisen kuusen juurella vietettyjen öiden jälkeen vastaan kävelee kotiavaimensa kadottanut lukiolaistyttö Una. Pystyykö hän auttamaan Alphonsea?

Koulun ullakolla on hylätty tupakkahuone romuvarastona, ja siitä saadaan väliaikainen piilopaikka. Koulua vastapäätä sijaitsevassa vanhusten palvelutalossa asuu harmillisen virkeä kiikaritäti. Hän alkaa kiinnostua tummasta pojasta, joka liikkuu erikoisiin aikoihin koulun lähistöllä. Ja Alphonsesta kirjoitetaan jo lehdissäkin: hämäräperäistä terroristia ja ihmissalakuljettajaa etsitään, ja vieressä on Alphonsen nimi ja kuva! Tavallisen 16-vuotiaan lukiolaispojan, joka rakastaa matematiikkaa ja haluaa vain käydä koulunsa loppuun. Ja elää perheineen rauhassa maassa, joka ei halua heitä. Eräänä päivänä kiikaritäti saa viimein poliisit kiinnostumaan...
(Merkku / Sivupiiri)


Hurmaavan hyvä tarina ystävyydestä ja uskalluksesta.

Sidikin perhe Norsunluurannikolta on saapunut Suomeen yritettyään turhaan saada oleskelulupaa ensin Ranskassa ja sitten Ruotsissa. Perhe on kehittänyt lukuisissa odotussaleissa istuttuaan leikin, Ivorian, jonka avulla saa ajan kulumaan ja turvattomuuden tunteen loittonemaan.

Suomessa kaikki näyttää sujuvan hyvin, mutta eräänä päivänä poliisit ryntäävät sisälle perheen huoneistoon. Muut perheenjäsenet viedään pois, mutta perheen 16-vuotias poika Alphonse pakenee parvekkeen kautta hyiseen Helsinkiin. Onneksi Alphonse tapaa hämärässä kaupungissa omaperäisen Una Alexandran ja auttaa tämän pulasta. Una on lukion ensimmäisellä luokalla ja ryhtyy vuorostaan auttamaan Alphonsea. Näin alkaa ystävyys, joka muuttaa molempien elämän suunnan.

Luther kuvaa tarkkaan ja osuvasti Unan ja Alphonsen orastavaa ystävyyttä ja taistelua sen puolesta, että Alphonse voisi jäädä Suomeen. Tavallisen, laiskuuteen taipuvaisen lukiolaistytön ja matematiikasta hullaantuneen afrikkalaispojan tarina on täynnä Annika Lutherin kirjoista tuttuja tekijöitä: jännitystä, huumoria ja leikkimielisyyttä, joka valaisee taidokkaasti usein synkän ja julman maailman.

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

197

Kieli

Kääntäjä

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja

Kieli