Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vili Voipio

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vili on 12-vuotias suhteellisen rento kaveri. Hän tulee mukavasti toimeen niin kavereiden kuin kotijoukkojen kanssakin. Hänen omien sanojensa mukaan toimet eivät kuitenkaan aina pysy kovin cooleina: ”Paiskon usein ovia, myös kiukuttelen, olen ylimielinen, haukun vanhempiani ja nakkelen niskojani”.

Vilin vakaa aikomus on ryhtyä kirjailijaksi. Sankarina on, kukapa muu kuin hän itse. Myös äiti on kiinnostunut sanataiteesta, lähinnä runoilusta. Vilillä on vinha tunne, että äiti on toisinaan vihreänä kateudesta, poikansa, tulevan staran varjossa. Äiti on valittanut, että hänen ajatuksensa tahtovat hyppiä seinille, mutta pojasta polvi on kerrankin parantunut, sillä omasta mielestään Vili keskittyy suorastaan rautaisesti: ” Pystyn samaan aikaan lukemaan, kirjoittamaan, kuuntelemaan musiikkia, puhaltamaan purkkapalloja ja kakkaamaan. Ja kaikkia kybällä.” Kaikki elintärkeät toiminnot niputettuna yhteen lauseeseen. Kirjailija on viljellyt hauskoja listoja tekstissään.

Sanavalmis kaveri Vili onkin. Joskus sanankäyttö lipsahtaa liioittelun ja viisastelun puolelle., mutta käytännöllisesti Vili puolustelee itseään sillä, että ”tokaistu mikä tokaistu”. Ainoa pelastus siinä nolossa tilanteessa Vilin mielestä olisi lattian läpi porautuminen ja olemisen lakkauttaminen.

Viliä kiinnostaa kirjoittamisen lisäksi tytöt, erityisesti tyttö nimeltä Aada. Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että pakit tulee ja diskossa Vili saa yksinäisen breikkailijan roolin, koska luokan tytöt tuntuvat olevan lätkässä Vilin hillittyyn kaveriin Arttuun. Noloja tilanteita ja häpäisyjä on mahdotonta välttää etenkin likkojen seurassa, koska ”pölvästirefleksit” ottavat vallan. Toisinaan olon tekee tukalaksi utelias äiti, joka vainuaa pienimmätkin salaisuudet ja ovelana osaa myös paljastaa ne. Toisaalta äidillä on joskus aika osuvia neuvojakin hankalista tilanteista selviämiseen. Hyvätkään neuvot eivät aina auta pulasta, ainakaan silloin, kun on vihdoinkin menossa Aadan kanssa elokuviin, mutta lippu putoaakin viime hetkellä teatterin wc-pönttöön.

Päällimmäisenä Vilistä, tuosta kiltistä antisankarista, jää mieleen hyväntuulinen inhimillisyys.

(Mervi Koski/ Sanojen aika)

- - -

Miksi Vili Voipio ei päässyt likkojen Top 5 -listalle? Hänhän on sentään rento tyyppi, luokan paras breikkaaja ja tuleva kirjailija. Vili on ihan millihivenen kitkerä, sillä hänen paras kaverinsa Arttu nousi kirkkaasti kärkeen, mutta kaikki luokan likat ovatkin lätkässä Arttuun. Arttu sai plussia Nippeli-siskostaankin, joka on aivan järkky pakkaus ja häpäissyt Artun ja Vilin monet kerrat. No, 12-vuotiaan nuorenmiehen elämässä ongelmia riittää, jos Aadakin antaa pisteet toisille jäbille ja äiti imee vaikutteita kasvatusoppaista ja kirjoittaa sieluntuskarunoutta.

(BTJ)

Päähenkilöt

Alkukieli

Tekstinäyte

- Et ikinä arvaa, millaisen kuningasajatuksen mä olen kehittänyt?

- Kerro.

- Mä kirjoitan kirjan! paljastan Artulle.

- Anteeksi?

- Joo, joo! Musta tulee kirjailija!

- Ja musta Ruotsin kuningas, toppuuttelee Arttu. - Koeta nyt herätä. Viimeksi susta piti tulla elokuvaohjaaja ja sitä ennen FBI:n salainen agentti 000.

- No, okei. Myönnetään, että elokuvan tekeminen on suuruudenhulluutta tässä iässä, mutta kirjoittamiseen mä en tarvitse miljoonabudjettia enkä suuria taustajoukkoja. Riittää pelkkä tietokone ja hyvä aihe.

- Ja se aihe on? kysyy Arttu kuin pahinta aavistaen.

- Minä ITSE! Kirjoitan kirjan itsestäni. Ensin yhden kirjan, sitten toisen, kolmannen...
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

144

Kustantaja