Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pläts!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus


”Pikkuveljeni muovimopon renkaat rohisevat kauempana, hän ottaa vauhtia ja liukuu äidin viereen. Äiti huomaa hänet, nojaa luutaansa, he hymyilevät.
Olenko sittenkin kuvitellut kaiken? Sillä ei ole turvallisempaa näkyä kuin tämä”

Antiina käy lukion viimeistä luokkaa ja valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin kuten monet hänen ikäisensä. Hän ja levysoitin-Minna ovat parhaita ystäviä, ovat olleet jo ekaluokasta lähtien. He eivät kuulu koulun suosituimpiin, kuten Petronella. Häntä katsoessaan Antiina tuntee ilkeytensä ja epämiellyttävyytensä heräävän. Petronella on liian täydellinen, hän on helppo elämä –prinsessa. Mutta kaikki ei ole aina niin kuin päällepäin näyttäisi…. Antiinan jos kenen se pitäisi tietää, sillä tuskin Levysoitin-Minnakaan tietää millaista elämää Antiina elää kulissien takana.

Joka päivä koulun jälkeen täsmälleen samaan aikaan Antiina kiitää pikkuveljeään hakemaan päiväkodista, yrittää ehtiä kotiin tarkalleen oikeaan aikaan. Tämä on tärkeää, koska äitiä ei saa hermostuttaa turhaan. Ei saa, koska silloin äiti raivostuu ja taas tanssitaan tukkapöllötangoa.

Minna miettiikin usein, että olisiko kotona helpompaa, jos äidillä olisi mies jota takoa…..

Pläts on todentuntuinen kertomus yksinhuoltaja perheen arjesta ja varjelluista salaisuuksista. Teos on Nina Petanderin esikoisromaani.
(SaVi / Sivupiiri)


Nina Petander Pläts! Hurmaavan omaäänisen esikoiskirjailijan ihanankamala kuvaus perheen kasvukivuista Antiina on nimeään myöten reippaiden tyttökirjasankarittarien vastakohta. Vaikka Antiina elää elämänsä kevättä, abivuottaan, kaikkeen pettynyt yksinhuoltajaäiti pitää tytärtään ahtaalla. Paras ystävä Levysoitin-Minna kurkottaa jo kohti festarikesää, kun Antiinan on huolehdittava, että pikkuveli pääsee turvallisesti päiväkodista ja saa leikellä iloisia naamakuponkeja ilman äidin tukkapöllytangoa. Elämän epäoikeudenmukaisuus tiivistyy kauniiseen ja suosittuun Petronellaan, joka kantaa hiuksissaan tiimarieläimen luusta tehtyä pantaa kuin tiaraa. Petronellan myötä Antiina alkaa ymmärtää, että muissakin kodeissa tapahtuu asioita joista on pakko vaieta. Nina Petander (s. 1968) asuu perheineen Turussa ja työskentelee kirjastovirkailijana. Hänen riemukas Etappi-novellinsa menestyi Otavan ja Suuren Suomalaisen Kirjakerhon Suuri rakkaustarina -kilpailussa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

207

Kustantaja