Kejonen, Kirsti

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Elämäkertatietoa

Kirsti Kejonen s. 03.04.1938 Tampere. Koulutus: ylioppilas, opintoja Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Ammatti: sanomalehden toimittaja vuoteen 1983. Asunut Rovaniemellä ja Utsjoella. Muutti miehensä Pekka Kejosen kanssa Tampereen seudulle Vilppulaan vuonna 2000.

Kirsti Kejonen ja hänen runoilijamiehensä muuttivat runsas kymmenen vuotta sitten Rovaniemeltä Utsjoelle, Tenojokivarren Nuorpiniemeen. Kirsti Kejosen esikoisromaani Elämää suurella virralla - totta ja tarua Tenolta (1995) kuvaa juuri sitä muutosta, mitä tämä muutto on aiheuttanut heidän elämässään. Teos sisältää yli kolmekymmentä lyhyttä tarinaa elämästä Tenon varrella. Tarinoissa tarkastellaan ihmisen sopeutumista uuteen ympäristöön sekä kuvataan ympäristöä, jokilaakson historiaa ja nykypäivää. Olennaista niissä on myös se, että totuutta ja tarua ei ole erotettu toisistaan. Henkilökohtaiset huomiot elämästä pohjoisessa eivät välttämättä ole kokonaan totta, mutta suurin osa niistä lienee kuitenkin sitä, ja tarua on käytetty mukana vain värinä.

Teoksen tarinoillaan Kirsti Kejonen haluaa herättää myös lukijat huomaamaan sen ihmeen, että elämään on myös kaupunkien ja suomenkielisen Suomen ulkopuolella. Hän toteaa myös haluavansa kertoa muille, minkälaista ja miten tavanomaisesta poikkeavaa on asua Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa, jossa talvet ovat talvia, pitkiä, pimeitä ja kylmiä, ja jossa kesän herkeämätöntä valoa riittää neljännesvuoden ajan.

”Täällä kaikki on erilaista; luonto, ihmiset, aika ja jopa hiljaisuuskin. Porot vaeltavat pihamme poikki ja Jäämeren lohet hyppivät Tenossa ikkunamme alla”. Kirsti Kejonen on sitä mieltä, että jos hänelle olisi etukäteen kerrottu, mitä kaikkea hän kohtaa suuren virran partaalla, hän ei olisi uskonut. Uskonevatko kirjani lukijatkaan tarinoitani, hän toteaa.