Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lola Rose

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tiesin olevani ilkeä, mutta toivoin, että isä olisi vankilassa ikuisesti. Hän oli turvassa kaltereiden takana, ja olimme turvassa kotona. Mutta lopulta hän pääsi pois, vaikka joutuikin istumaan koko tuomion, sillä hän tappeli vähän väliä jonkun kanssa.

Jaynin äiti saa tarpeekseen väkivaltaisesta isästä ja päättää, että perhe lähtee isää pakoon. Jotta isä ei löytäisi heitä, Jay saa pikkuveljensä kanssa keksiä itselleen uudet nimet. Jayn haluaa olla Lola Rose. Hän toivoo, että uuden hienon nimen avulla myös elämä muuttuu toisenlaiseksi. Hän haluaa olla säkenöivä Lola Rose!

Pakoretkestä huolimatta äiti ei kuitenkaan muutu. Häntä kiinnostaa edelleen kaikki muu paitsi perheestä huolehtiminen. Niinpä Lola Rose joutuu huolehtimaan pikkuveljestään. Onneksi Lolalla on yksi pakokeino, hän tekee leikekirjaa, johon kerää kaikkea sellaista, mitä toivoisi omistavansa ja olevansa.

Kaiken aikaa taustalla velloo pelko siitä, että isä saa selville, missä perhe majailee.

Jacqueline Wilson on kirjailija, joka kirjoittaa rankoista aiheista niin, että kirjassa saa silti enemmän nauraa kuin itkeä.

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

Jacqueline Wilsonin nuortenkirjat käsittelevät enemmän tai vähemmän vakavia asioita (avioeroa, perheväkivaltaa, adoptiota jne.) nuorten silmin, mikä antaa nuorille lukijoille helpon sisäänpääsyn kirjojen tarinoihin sekä helposti lähestyttävät hahmot, joihin ei ole vaikea eläytyä. Wilsonin kirjat auttavat nuoria ymmärtämään asioita vaikka kirjan tapahtumat olisivatkin lukijalle itselleen täysin vieraita.

Kirjan alussa kerrotaan miten Jayni elää vanhempiensa ja pikkuveljensä Kennyn kanssa asuntovaunussa kaupungissa. Vaikka Kenny ei tiedäkään saatikka ymmärrä, niin Jayni tietää miten Nikki, lasten äiti, on saanut kehoonsa kaikki mustelmat ja arvet ja joita tulee aina välillä lisää. Kyse on isästä, joka helposti suuttuu välillä hassuttelevalle äidille joka ei kuitenkaan jätä miestään. Mutta kun isän nyrkki osuu Jayniin, Nikki ei epäröi karata lastensa kanssa Lontooseen, missä kolmikon on määrä aloittaa uusi elämä arpavoitosta voittamillaan rahoilla.

Niinpä äidistä tulee Victoria, pikkuveli Kennystä Kendall ja Jaynistä Lola Rose. Mutta vaikka he onnistuvatkin huijaamaan sosiaalityöntekijöitä ja saavat kodin, äidille työpaikan sekä lapset koulun mitä käydä, ongelmat eivät silti suostu jättämään pakenevaa perhettä rauhaan. Lola Roseksi nimensä muuttanut Jayni yrittää pitää perheestään huolta, kun arpavoitosta saadut rahat alkavat loppua ja kun äidin sairaus paljastuu tämän joutuessa sairaalaan eikä kukaan ole hoitamassa Lolaa tai hänen pikkuveljeään. Kaikki alkaa mennä pieleen. Mutta kun Barba-täti saapuu, kaikki tuntuu kääntyvän pikkuhiljaa paremmaksi. Kuitenkin pelko siitä, että isä löytää heidät lopulta, on koko ajan läsnä…

(Nacho / Sivupiiri)

- - -

12-vuotiaan Jaynin ja pikkuveljensä Kennyn äiti voittaa rahaa raaputusarvalla ja tekee sen mikä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten: pakenee lastensa kanssa Lontooseen väkivaltaista, vankilassakin ollutta miestään ja lasten isää. Isä on sairaalloisen mustasukkainen ja äiti alkoholisoitunut ja huikentelevainen. Suhteet äidin sukuun ovat poikki, joten muuton myötä - uusista hienoista nimistään huolimatta - perhe on pian rahatta, koditta ja muutenkin tuuliajolla. Uusi elämä on myös jatkuvaa valehtelua. Jayni eli Lola Rose pitää pikkuveljestään huolta parhaansa mukaan, mutta pelko että isä löytää heidät on läsnä koko ajan. Lisäksi äiti sairastuu syöpään... Onneksi kuvioihin astuu äidin sisko Barbara-täti, joka on kyllin ronski, hyväsydäminen ja vastuuntuntoinen selvittämään tilanteen parhain päin.

(Lastenkirjallisuusinstituutti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

288

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

287

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä