Porvoo 1809 : juhlamenoja ja tanssiaisia

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Aurinko paistoi Aleksanteri I:n saapuessa Porvooseen. Oli 27. maaliskuuta 1809, kirkonkellot soivat, kanuunanlaukaukset pauhasivat ja sotilasparaatit täyttivät kaupungin. Keisari saapui ratsain ja otettiin vastaan pappilantullin kunniaportilla. Seuraavana päivänä tuomiokirkossa hän tarkkaili suomalaisia alamaisiaan valtaistuinkorokkeelta ja he tarkkailivat häntä kiinnostuneena. Korokkeen kuusi askelmaa nostivat hänet kuin näyttämölle, ja hänen yllään kohosi valtaistuinkatos. Jumalanpalveluksen jälkeen juhlaväki siirtyi kulkueena Porvoon kymnaasiin, jossa maapäivät avattiin keisarin läsnä ollessa.

Porvoon maapäivät avattiin 28. maaliskuuta ja päätettiin 19. heinäkuuta 1809. Maapäivät koostuivat neljän säädyn neuvotteluista, mutta myös toinen toisiaan seuraavista juhlamenoista ja seremonioista. Säätykokouksessa juhlamenoilla oli erityisen tärkeä merkitys.

Teoksessa maapäiviä tarkastellaan juuri näiden juhlien, juhlallisuuksien, seremoniallisten muotojen kautta. Kirja seuraa maapäivien tapahtumia suunnitteluvaiheesta aina maapäivien päätöstilaisuuteen.

(SKS)

Kohdehenkilö:
Aleksanteri I, Venäjän keisari

UDK-luokitus:
948.0
930

Muita luokituksia:
92.6 (ykl)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.