Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kalkkiviivoilla

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Vaikka tämä tarina kertoo siis musta, se kertoo myös neiti Tuoksuvasta, mun isästä Juhanista ja valmentajastani Artturi Määttäsestä. Jos isää saan kiittää siitä, että ylipäänsä rupesin juok-semaan, Artturia saan kiittää siitä, että jatkoin juoksemista vaikeuksien jälkeen ja että se jaksoi luottaa muhun.”

Urheilulukiolainen Lassi Nyman, lupaava pitkänmatkan juoksija, on tullut juoksu-uransa käännekohtaan. Hän juoksee ”kuin Keskisalo, Virén tai Vasala, siis samanlaisella askeleella, ja vain sellaisella askeleella saattoi --- voittaa, mutta askel oli jostain syystä alkanut laahata ja poika lakannut voittamasta.” Apuun houkutellaan uransa jo lopettanut legendaarinen valmentaja Artturi ”Stoori” Määttänen.

Määttänen aloittaa valmentamisen peruskysymyksistä: miksi Lassi haluaa juosta, mikä on tärkeintä juoksijan menestymisen kannalta, mitä on itseluottamus. Kun vastaukset hahmottuvat, on Lassi valmis tiukkaan harjoitusrääkkiin päästäkseen urheilu-urallaan niin pitkälle kuin mahdollista. Monia valmennusmetodeja tutkinut Stoori Määttänen tekee suojatilleen tarkan pitkän linjan valmennusohjelman etelän leirityksiä unohtamatta. Valmennusapuna hän käyttää suomalaisia suurjuoksijoita, hän kertoo yhä uudelleen tarinoita Hannes Kolehmaisesta, Ville Ritolasta, Paavo Nurmesta, Volmari Iso-Hollosta, Lasse Virénistä, Pekka Vasalasta ja monista muista jo unohtuneista mitalimiehistä.

Kalkkiviivoilla on tarkka ja kiinnostava kuvaus juoksijan arjesta: harjoittelusta, juoksemisesta, motivaation etsinnästä, kilpailemisesta, voitoista ja häviöistä. Samalla se on kunnianosoitus pitkänmatkanjuoksulle ja lajin suomalaissankareille, unelmille, jotka on mahdollista saavuttaa rankan työn ja peräänantamattomuuden avulla.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Seuraavan talven aikana sain tuntea nahoissani, mitä pojasta mieheksi kasvaminen juoksu-urheilussa tarkoittaa. Ei vieläkään liian paljon määriä eikä tehoja, mutta vaatimustaso ja asenne aivan toista luokkaa kuin jalkapuolipojan treeneissä. Nyt mentiin niin että peräsuoli lotkotti – ja tämä ilmaus oli Määttäsellä pehmoimmasta päästä. Jopa isän oli vaikea välillä seurata apuvalmentajana sitä rääkkiä, johon jouduin. Mutta turhaan hän huokaili. Kaikki mitä tehtiin, tehtiin minua varten. En yksinkertaisesti sietänyt ajatusta häviämisestä, ja tämä oli minun puolihullu tapani siirtää ajatukset kilpakumppaneista omiin tekemisiin. Kesällä kun joutuisin kohtaamaan vastustajat radalla, mutta erityisesti itseni, häviämisfobioineen kaikkineen, olisi ainakin varma, että juoksisin huippukunnossa enkä lähteäkseni katsomaan miten äijälle käy.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

165

Kustantaja

Kieli