Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Raut Jootinpoika ja Pimeän ratsumies

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Joottien heimon päällikön poika Raut on nyt seitsemäntoistavuotias hopeaseppä, joka toivoo voivansa mennä naimisiin Lumi Otavantyttären kanssa. Kylän rauha rikkoutuu, kun lähistöllä alkaa tapahtuu kummia. Monet kertovat nähneensä kuolleen tietäjän haamun kummittelevat, lapset pelkäävät, ja Raut löytää joottien pyhästä haltialehdosta vieraan näköisen puukon.

Kuka tai ketkä uskaltavat häiritä haltialehdon rauhaa ja rikkoa joottien ja haltioiden välisen salaisen sopimuksen? Sitten Lumi yllättäen ryöstetään, ja Raut huomaa joutuneensa keskelle painajaismaisten tapahtumien vyöryä. Mitä oikein on tekeillä? Raut päättää ottaa selvää. Avukseen hän saa pienen haltiapoika Kanervon, joka osaa muuttua näkymättömäksi.

(Liisa Viiala/ Sanojen aika)

- - -

Raut Jootinpoika on seitsemäntoistavuotias. Hänen kansansa on löytänyt uuden asuinpaikan Hopeameren rannalta, Mäntyjoelta. Raut on hopeaseppä, ja hänellä on oma paja Kontiolassa. Eräänä päivänä Raut löytää joottien pyhästä haltialehdosta vieraan näköisen puukon ja huomaa, että joku on kaivellut haltialehdon sinistä soraa. Kuka on uskaltanut rikkoa laakson rauhaa, ja mitä hän on etsinyt?

Kontiolan torilla järjestetään markkinat ja ratsastusnäytös, joka huipentuu komean, tummakiharaisen ratsastaja Damielin esiintymiseen yhdessä ratsunsa Tulikavion kanssa. Tulikavio loukkaantuu ja Eteläisestä Vindimaasta kotoisin oleva Damiel jää asumaan Joot Forniotinpojan luokse, kunnes hevonen on kunnossa.

Damielin ja hänen korppinsa Baranin myötä tunnelma Mäntyjoen kylässä muuttuu. Lyhyen ajan kuluessa pari nuorta katoaa kylästä, purjevene varastetaan laiturista, ja ihmiset ryhtyvät epäilemään toisiaan. Haltiapoika Kanervo tulee pyytämään Rautilta apua ja vie Rautin haltioiden lehtoon, jota joku on tuhonnut säälimättömästi. Samaan aikaan ryöstetään Lumi ja Rautin elämä muuttuu painajaiseksi. Kykeneekö hän auttamaan haltioita? Pystyykö hän pelastamaan Lumen ja oman tulevaisuutensa?

(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

190

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä