Fante, John

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

John Fantea on sanottu yhdeksi amerikkalaisen kirjallisuuden unohdetuista suuruuksista. Yhtenä syynä Fanten unohtamiselle on pidetty sitä, että hän oli liian nuori kuuluakseen maailmansotien välisen ajan "kadotettuun sukupolveen" ja toisaalta liian vanha toisen maailmansodan jälkeisen beat-sukupolven edustajaksi. Fante oli väliinputoaja ja oman tiensä kulkija, joka kahden ensimmäisen romaaninsa Wait Until Spring, Bandini (1938) ja Tomu tietää (Ask the Dust, 1939) sekä novellikokoelman Dago Red (1940) ilmestyttyä vaipui vuosikymmeniksi unohduksiin. Fante löydettiin uudestaan vasta sen jälkeen, kun Charles Bukowski mainitsi hänet romaanissaan Naisia (Women, 1978, suom. 1981). Tämän seurauksena Bukowskin kustantamo Black Sparrow Press kiinnostui Fantesta ja ryhtyi 1980-luvun alussa julkaisemaan uusia painoksia Fanten aikoinaan julkaistuista kirjoista sekä aiemmin julkaisemattomia käsikirjoituksia. Tomu tietää -romaanin esipuheessa Bukowski paljastaa John Fanten suureksi esikuvakseen.

John Fante (1909–1983) kasvoi Boulderissa Coloradossa köyhässä ensimmäisen polven italialaissiirtolaisperheessä. Fante alotti opinnot Coloradon yliopistossa, mutta keskeytti ne pian ja alkoi haaveilla kirjailijan urasta. Hän liftasi Kaliforniaan ja hankki työpaikan kalasäilyketehtaassa. Tätä seurasi joukko sekalaisia töitä muun muassa satamatyöläisenä ja hotellin yöportieerina. Kahden ensimmäisen romaaninsa keräämistä kehuista huolimatta Fante joutui hankkimaan toimeentulonsa Hollywoodissa. Käsikirjoitustyöt Hollywoodin B-elokuvien parissa katkaisivat Fanten lupaavasti alkaneen kirjailijanuran, mutta niillä hän elätti itsensä ja perheensä. Oma osansa Fanten kirjailijanuran katkeamiseen oli toki myös sillä, että hän oli ristiriitainen ja vaikea ihminen, joka käytti tarpeettoman suuren osan parhaista vuosistaan juomiseen, pelaamiseen ja tappelemiseen. Vuonna 1978 Fante sokeutui diabeteksen seurauksena, ja taudin edetessä myös hänen molemmat jalkansa jouduttiin amputoimaan. Ennen kuolemaansa vuonna 1983 Fante ehti vielä kokea kauan odotetun kirjallisen läpimurtonsa Black Sparrow Press -kustantamon uudelleenjulkaisuohjelman myötä.

Vaikka Fante julkaisi myös pari muuta romaania ja novellikokoelmaa, hänet muistetaan parhaiten ns. Arturo Bandini -saagasta, omaelämäkerrallisesta kehityskertomuksesta, johon kuuluvat teokset Wait Until Spring, Bandini (1938), Tomu Tietää (Ask the Dust, 1939), Fanten sokeana pyörätuolipotilaana vaimolleen sanelema Dreams from Bunker Hill (1982) sekä 1930-luvulla kirjoitettu mutta vasta Fanten kuoleman jälkeen julkaistu Road to Los Angeles (1985).

Bandini-saagan tunnetuin teos Tomu tietää on kuvaus John Fanten alter egon Arturo Bandinin pyrkimyksistä saada esikoisromaaninsa kirjoitettua ja julkaistua. Arturo Bandini kamppailee rahattomuuden lisäksi lahjakkuuteensa, seksuaalisuuteensa ja köyhään katoliseen taustaansa liittyvien itsetunto-ongelmien kanssa. Nämä ongelmat kiteytyvät Bandinin viha-rakkaussuhteessa meksikolaiseen tarjoilijattareen Camilla Lopeziin. Tomu tietää -romaanista on John Fanten uudelleen- löytämisen jälkeen tullut klassikko ja Los Angelesista kertovan kirjallisuuden merkkiteos.
(Rosebud)