Lehtonen, Kimmo

Synnyinaika

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Pitkäaikaisena scifin harrastajana ja jonkinlaisena alan asiantuntijana oli scifi luonnollinen valinta kirjalliseksi tyylisuunnaksi. Näen itse scifin myyttisenä kirjallisuutena, joka ennen kaikkea käsittelee nykyihmisen tulevaisuuteen liittyviä pelkoja ja toiveita. Sellaisena scifillä on paljon tarjottavaa nykyihmisille. Scifin avulla voidaan myös käsitellä monia vaikeita ja ajakohtaisia aiheita erilaisista näkökulmista. Haluan myös kirjoittaa historiasta, johon nykyisyytemme ja tulevaisuutemme perustuu.

Makuasioita:

Mieluisa paikka maailmalla:
Vanhat kaupungit missä päin maailmaa tahansa. Kaupungit, joilla on pitkä historia ja suuri menneisyys.
Kiehtova historiallinen aikakausi:
Historian Hetket, jolloin kaksi tai useampi kulttuuri on kohdannut - tällaisia aikoja ovat olleet mm. sotien ja valloitusten jälkeiset ajat tai kansainvaellukset.
Asiat ja ilmiöt jotka ärsyttävät:
Rasismi ja tietämättömyys. Uskonnon sekaantuminen politiikkaan.

Elämäkertatietoa

vanhemmat: Reijo ja Kristiina Lehtonen

opinnot: ylioppilas

harrastus: kirjallisuus

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Kutzpah - kokoelma irrallisia ajatuksia 90-luvun scifi-kirjallisuudesta (Lasipalatsi 2000, Kirja kerrallaan). Kokoelma Tähtivaeltaja-lehdessä ilmestyneitä kirja-arvioita ja artikkeleita.

Tekstinäyte

Noustuaan puunrungolta Mariano alkoi etsiä leiriään kiertämällä laajenevaa kehää. Eteneminen oli hidasta, sillä hänen oli raivattava tietään aluskasvillisuuden läpi. Välillä hän kiipesi puuhun nähdäkseen maaston tarkemmin, mutta vuoren alarinteillä viidakko oli pelkkiä mäkiä ja notkelmia eikä puista nähnyt kovinkaan pitkälle. Spiraalin laajentuessa hänen epävarmuutensa kasvoi. Hän pelkäsi jokaisen askeleen vievän hänet yhä kauemmas leiristä. Entistä syvemmälle metsän vihamielisiin syvyyksiin. Toisaalta ennemmin tai myöhemmin hän lopulta tulisi meren ääreen tai jollekin tunnistettavalle joelle tai näkisi Parima-vuoren korkeimpien huippujen kohoavan lehväkaton raosta.
Yö alkoi jo lähestyä ja väsymys painoi jaloissa, mutta Mariano jatkoi etsimistään - hän ei halunnut missään tapauksessa olla pusikossa pimeän aikaan.
Yhtäkkiä Mariano kompastui ja kaatui suoraan kasvoilleen keskelle märkiä, mätäneviä lehtiä. Ehkä voisin jäädä tähän hetkeksi ja jatkaa etsimistä taas aamulla, Mariano ajatteli. Hän sulki silmänsä ja kuunteli. Viidakko oli täynnä ääniä.
Uupumuksesta huolimatta hän nousi istumaan katsoakseen mihin hänen jalkansa oli tarttunut. Käteen osui ohut rautalankasilmukka ja hän tajusi jääneensä omaan ansaansa.
Mariano muisti ansan. Se oli jo vanha, ja hän oli ihmetellyt monta kertaa miksi yksikään eläin ei ollut jäänyt siihen. Nyt löytyi riittävän tyhmä eläin tähänkin ansaan, hän ajatteli irrottaessaan rautalankaa jalastaan.
Ansa oli lähellä hänen leiriään, joten hänellä ei enää ollut mitään ongelmaa löytää perille.
Banaaninrungoista ja lehvistä rakennettu suorakaiteen muotoinen rancho oli selvinnyt yllättävän hyvin myrskystä. Sade oli huuhtonut pois tavaroita, joita oli lojunut irrallaan, mutta ei mitään olennaista. Hänen laboratorionsa, ruokavarastonsa ja kymmenet muoviset säilytysastiansa olivat edelleen turvassa katoksen alla. Samoin aurinkopaneelit, tietokone ja satelliittiantenni.
- Kotona taas, hän sanoi ja riisui sandaalinsa. Hän nosti jalkansa riippumattoon ja kiskaisi hyttysverkon suojakseen. Hän jännitti koko ruumiinsa suoraksi ja pidätti hengitystään silmät suljettuina. Lopulta hän puhalsi jännityksen ulos ja nukahti riippumaton keinahteluun.

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia tieteis- ja fantasiakirjailijoita. Toim. Vesa Sisättö & Toni Jerrman, Maija Arponen. BTJ, 2006.

Kotimaisia nykykertojia 3. Toim. Kari-Otso Nevaluoma. BTJ Kirjastopalvelu 2000