Helenoro, Pirkko

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Muu tuotanto:

Tuntemattoman sotilaan tytär. Kirjayhtymä 1990

Tekstinäyte

Mies hätkähti, nousi äkkiä seisomaan, haroi tukkaansa ja tuijotti eteensä äkillisen oivalluksen iskiessä hänen tajuntaansa.
- Tiedätkö. . . miten ihmeessä. . . nyt vasta tulen ajatelleeksi. . . tarkoitan sitä että eikö avioliiton sakraalinen luonne, sen tekeminen jotenkin pyhäksi ja peruuttamattomaksi ole oikeastaan aivan hirvittävässä ristiriidassa yleisinhimillisten periaatteiden ja kristillisen rakkauden opin kanssa. Meille opetetaan, varsinkin naisille saarnataan, että sinun on pysyttävä avioliitossasi, sinun on kestettävä kaikki mitä sinun osallesi tulee, kaikki nöyryytykset, häpäisyt, haukkumiset, väkivalta, raiskaukset, häikäilemätön alistaminen, miehen palveleminen ja hänen jälkiensä siivoaminen. . . kaikki tuo jossa hänen ihmisarvonsa viimeisetkin rippeet murskataan, vain, yksinomaan sen vuoksi että avioliitto on jotenkin pyhä. Sehän on aivan hirveä periaate. Kun vain ajattelen niitä lukemattomia naiskohtaloita ja koko ihmiselämän kestänyttä rääkkiä johon tuhannet ja taas tuhannet naiset ovat suostuneet sen vuoksi niin minua hirvittää. Alkoholistien vaimot. .. Ei, kyllä tässä on jokin suunnaton eksytys kysymyksessä!
- Niin onkin. Olet aivan oikeassa. Lisäisin tuohon kuitenkin sen, että eivät nuo naiset pysy avioliitoissaan yksinomaan avioliiton sakraalisen luonteen vuoksi - ei ainakaan enää nykyaikana kun ei juuri mitään enää pidetä pyhänä. He pysyvät siinä myös sen vuoksi että ovat ennättäneet kiintyä noihin miehiinsä. »Minä kuitenkin rakastan häntä!» he sanovat kaiken kärsimyksensä keskellä. Heidän valittavanaan on vain saman ihmisarvoa syvästi loukkaavan elämän jatkaminen tai irtautuminen siitä mutta silloin heidän on valmistauduttava katkaisemaan nuo rakkauden siteet, »tarrautumislonkerot» kuten olet joskus niitä kutsunut.


(Punatukkainen nainen 1979)