Andersson, Arja

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Ulla-Maija Lähteenmäki / WSOY

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Nimi

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Kirjailijan omat sanat

"Arja Andersson voi kuulostaa oudolta nimeltä lappilaiskirjailijalle, mutta syntymäpaikalleni Rovaniemelle tuskin voin mitään. Ja jos joskus saisin päähäni ottaa takaisin isäni nimen Viiri, kävisi ilmi, että mukaani on nimetty jo monia paikkoja niin Rovaniemellä kuin Rovaniemen maalaiskunnassa.

Sukuni historiaan liittyy myös siipirataslaiva Wiiri, joka liikennöi Kemijoella ennen nykyisiä, ylen teknisiä aikoja. Uskon myös, että Suutarinkorvan silta on nimetty ukkini mukaan, mentiinhän Viirin Eeliksen verstaalle sitä pitkin."

Lumouduin kun tajusin, kuinka kirjaimet yhdistyvät sanaksi. Suuri ensikokemus on kantanut tähän asti. Omien teosten ja antologioiden lisäksi olen kirjoittanut lukuisia arvosteluja käännöskirjallisuudesta ja tv-ohjelmista Ilta-Sanomiin erityisesti vuodesta 1993 lähtien. Kuunnelmani Maisema, 1994 Yle, ohjasi Laura Ruohonen

Andrei Tarkovskin elokuvat saivat minut epäilemään sanan voimaa. Haluan kuitenkin yhä uskoa, että myös kirjallinen teos voi vaikuttaa samalla tavoin piilotajuisesti, vapauttaa rytmien avulla, avata aisteja, viedä syvälle olemassaolon mysteeriin. Uskon myös huumorin voimaan enemmän kuin Tarkovski.

Elämäkertatietoa

Arja Andersson on syntynyt vuonna 1955 Rovaniemellä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Rovaniemen Keskustan lukiosta vuonna 1973, valmistui Tampereen yliopistosta vuonna 1981 (FM) ja on työskennellyt toimittajana Ilta-Sanomissa vuodesta 1978. Andersson asuu Helsingissä. Hän on toiminut Nuoren Voiman Liiton arvostelupalvelun kriitikkona vuosina 1991-95 sekä Sanomain toimitusosaston sihteerinä vuosina 1980-81.

Omien teosten ja antologioiden lisäksi Andersson on kirjoittanut lukuisia arvosteluja käännöskirjallisuudesta ja tv-ohjelmista Ilta-Sanomiin erityisesti vuodesta 1993 lähtien. Lisäksi tuotantoon kuuluu kuunnelma Maisema (1994 Yle). Kuunnelman ohjasi Laura Ruohonen.

Harrastuksena liikunta, luonnon virkistyskäyttö ja valokuvaus.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Muuta tuotantoa:

Asfalttikukka / novelli sisältyy kokoelmaan Sillan päästä (Nuoren Voiman liitto 1974).
Majakovski Suomessa / artikkeli sisältyy kokoelmaan Kirjallisuuskritiikki Suomessa
(Kirjastopalvelu 1982).
Joulukuusi / novelli kokoelmassa Kenkää enolle (Gummerus 1983).
Postäiti - postmodern / essee on ilmestynyt kokoelmassa Äiti tuu ikkunaan (WSOY 1991).
Elämän outo julmuus / esseen aiheena Doris Lessing. Essee on ilmestynyt teoksessa Shakespearen sisarpuolet (Kääntöpiiri 1994).
Avara maisema / kuunnelma, dramaturgi Laura Ruohonen (Yleisradio 1994).
Sagaminkit / novelli kokoelmassa Tästä alkaa tie (Atena 1999).

Tekstinäyte

On aivan tyyntä; elokuu tarjoilee viimeisiä helteitään, juopuneet ampiaiset takertuvat tahmeisiin kukkiin betonisissa ruukuissa, pistävästi lemahtavat kehäkukat ja samettiruusut pullistelevat ulkoilmakahvilan metallikaiteen muovilaatikossa. Lusikka kilahtaa ohutta kahvikuppia vasten, puheensorina taukoaa hetkeksi, alkaa taas uudelleen. Sormet kuin veistetyt korut, tahdon ne, nainen kuiskaa, vyötärön ympärille.

Se joka lauloi. Sivut: 33-34.

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia nykykertojia 2. Toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa. BTJ Kirjastopalvelu, 1998.