Junttila, Päivi

Kirjailijan muu nimi

Junttila, Päivi Inkeri

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

synt. 27.12.1971 Kalajoella
asuu Ylöjärvellä
opinnot: filosofian maisteri, pääaine suomen kieli 1998
sivulaudatur Suomen kirjallisuus 1999
ammatti: äidinkielen lehtori, kirjailija, copywriter

luottamustehtäviä: Pirkkalaiskirjailijat ry hallitus 1997-1999
Teatteri 2000 hallituksen varajäsen 1997-1999
Pirkanmaan kirjoituskilpailun raadin jäsen 1998-1999
ja 2000-2001

"Kieli on ollut minulle aina luonteva maaperä, jolla versoa ihmisenä. Kirjoittaminen on valveunta, huimaa lentoa, vapaata pudotusta, sitä että on kasvokkain ihmisyyden kanssa", kertoo Päivi Junttila suhteestaan kirjoittamiseen ja kieleen.

"Minulle kirjoittamiseen sisältyy paljon leikkiä ja keksimisen iloa. Kirjoittaminen on siis - ainakin minun tapauksessani - yhdysside sisäiseen lapseen. Yhtä lailla se on tapa olla ja elää."

Päivi Junttila onkin erityisen kiinnostunut kirjoittamaan lapsille ja nuorille. "Fantasiaromaani Noidan tytär on monen alakoulun lukudiplomilistalla, siitä olen iloinen. Kirjailijana haluan luoda lapsille ja nuorille mielikuvitusmaailmoja, joissa hyville ihmisille ja toivolle on tilaa - myönteisyys ja ilo eivät tarkoita silmien sulkemista elämän synkemmille puolille."

Itselleen tärkeistä kirjailijoista Junttila kertoo: "Peter Hoeg kuuluu niihin kirjailijoihin, jotka kykenevät yllättämään lukijan täysin, mikä on harvinainen ja kunnioitettava ominaisuus. Mika Waltari ja Toni Morrison ovat myös tehneet suuren vaikutuksen. Varsinkin jälkimmäisen virtuoosimainen kieli on näyttänyt miten yhtä kieli ja kielen ulkoinen todellisuus voivat olla."

Pirkanmaan lisäksi Kymenlaakso on kirjailijalle tärkeää seutua. "Olen asunut lapsuuteni Kymenlaaksossa, mie ja sie sujahtavat puheeseen tarvittaessa. Pitkään opiskelin ja asuin Tampereella; nyt toimin tamperelaisessa lukiossa äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina, mutta sielunmaisema on lapsuuden Jaalassa ja koti Ylöjärvellä pihakoiuvujen kohinassa."

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Näytelmät:

Naimakauppa - lukudraamana Nuori draama -festivaalilla 1994

Antologiat:

Sanojen sirkus - kirjailijat kohtaavat Pentinkulmalla; toim. Helena Sinervo (1996)
Kaipaus niin kuin Catullus (Mot mot 1998)
Että iloni olisi tuuli joka kantaa (Mummon Kammari 2005)

Tekstinäyte

Ote teoksesta Silmän unet (1995)

Leonardo avasi kätensä, ruskean katseen, ja samassa huoneen seinät aukenivat ja päästivät tuulen sisään. Äkkiä seisoin sinisessä illassa kalliolla jolla kasvoi mäntyjä ja edessäni aaltoili laaja järvenselkä. Taivas oli täynnä sitä ainoata oikeata taivaanväriä, jonka tunsin. Kuu kellui tyhjyydessä ja hetken minua huimasi, kun kuvittelin maan ja itseni samalla tavoin avaruuteen kellumaan. Istahdin maahan siltä varalta että kaikki varoittamatta pyörähtäisi ympäri. Olin irtonainen kivi maankuoressa, valmiina vierimään sinne minne maa vietti. Olin höyhen joka pelkäsi tuulta. Minut valtasi ikävä ja levottomuus, kun ymmärsin miten paljon oli paikkoja joihin en leijuisi, miten monia rotkoja joihin en vierisi. Mutta vielä enemmän surin kun ajattelin niitä merkillisiä ja merkittäviä ihmisiä, joita en koskaan tapaisi.
Pilvi valkoista lunta pöllähti ylös tuulenpyörteessä. Hetken se purjehti yhtenäisenä hahmona, sitten se hajosi tuhansiksi hiutaleiksi kaikkiin ilmansuuntiin.