Makkonen, Mikko

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

novellikokoelmat

Kirjailijan omat sanat

"Kirja voi viedä maailmaan, jonka sisällä voi olla ja liikkua. Ilman mielikuvitusta ei ole ihmistä eikä ihmisen tunteita."

Elämäkertatietoa

Kirjailijaesittely

Mikko Makkonen on kauno- ja tietokirjailija. Hänen proosaansa ja tietokirjojaan on mielenkiintoista lukea rinnatusten. Vaikka ne ovat erillisiä, ne valaisevat toisiaan. Niissä on kaikissa puhe nykyihmisen elämästä odotusten ja arjen ristipaineessa.
Proosassaan Makkonen kysyy, mikä vie miestä, unelmatko vai vahvat naiset. Hän kuvaa arkea, toiveiden kariutumista ja pettymysten kohtaamista. Makkonen kertoo naamioiden kantajista ja heidän rakentamastaan yhteiskunnasta. Näennäistoiminta ja näennäisdemokratia ovat ’todellisuutta’ hänen hahmottelemassaan lumemaailmassa, jossa sanottavan puute peitetään paljolla puheella.

Makkonen kirjoittaa tarkkoja, usein lyhyen toteavia lauseita. Hänen suurennuslasinsa alla on miehen ja naisen suhde, ja siitä näkyvät väläykset ovat paljastavia. Miehen ikävä naisen luo ei väisty. Näkökulma on miehen, jolla on pitkä tie naisen, puolisonkin lähelle. Opittujen asenteiden ja roolien alla jokainen on alasti.

Mies ja haluton nainen on pienoisproosaa, joka sanallistaa miehen ajatukset naisesta. Lyhyet minämuotoiset tekstit avaavat näkymiä miehen tajuntaan. Mies ikävöi, pettyy ja perää hänelle mielestään kuuluvaa seksiä joskus jopa väkivalloin. Viestintä on vaikeaa, samoin tasapainon tavoittelu suhteessa haluttomaan naiseen. Kokoelma kertoo, millainen ratkaisu tilanteessa on itsensä inhoajalla, seksiteollisuuden kuluttajalla, uskollisella, tapoihinsa rajoittuneella, raiskaajalla ja katseellaan rakastelijalla.

Tuo hymyilevä Laura bussissa 132 on romaani siitä, millainen on miehen suhde naisiin kahdessa eri maailmassa. Toinen rakentuu unelmista, muistoista ja ajatuksista, toinen arjesta ja kohtaamisista. Naisia ja miehiä on yhdessäkin naisessa ja miehessä monta. Elämä on yllätyksellistä ja hallitsematonta, siitä sen kipu ja kauneus.

Makkonen on julkaissut tietokirjoja avioerosta ja lastensuojelutyöstä. Hänen yhdessä muiden kanssa kirjoittamansa teokset Hullun työn tauti ja Menestyjäluuseri, jotka ovat kriittisiä esityksiä tämän päivän työelämästä, ovat saaneet osakseen runsaasti huomiota ja herättäneet keskustelua.

Hullun työn taudin sisältämissä haastatteluissa valottuu työhyvinvoinniksi sanotun ilmiön kääntöpuoli. Makkosen mukaan ihmisiä rasittaa organisaatiopörinä, joka vie neljä viidesosaa työajasta. Eero Riikonen, Mikko Makkonen ja Ilpo Vilkkumaa osoittavat kirjassa, että rehellisyys on hakusessa, kun puhutaan työelämästä ja että työpuheen liturgianomaista käsitteistöä sietäsi selkeyttää.

Menestyjäluuseri syntyi Suomen Akatemian tutkimushankkeessa. Kirja esittelee tämän päivän työelämää ja keinoja sen kohentamiseksi. Lähtökohtana on se, että markkinatalouden käsitteet ja opit eivät sovi työpaikoille.

Katriina Kajannes


Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

E-kirja:
Moukan mietteitä, 2016

- - -

Tietokirjat:
Hullun työn tauti : lukemisto tulevan työhyvinvointikeskustelun pohjaksi (Eero Riikosen ja Ilpo Vilkkumaan kanssa). Vastapaino 2002.
Menestyjäluuseri : runsaan elämän jäljillä (Eero Riikosen ja Gregory Smithin kanssa). Kuntoutussäätiö 2004.

Tekstinäyte

Katsoin työssä käyviä ryppyyntyneitä ihmisiä. Työ on sodan jatkoa ja sunnuntait arkea. Lepoa ei enää ole. Matematiikkakin on mennyt sekaisin. Onneksi työn maailma on lyhyt ja heikko verrattuna sodan ja rukouksen maailmoihin. Ehkä muutkin voivat löytää sieltä Lauransa?
[Tuo hymyilevä Laura bussissa 132, Kullervo 2002, s. 70]