Jeromaa, Liisa

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuva: Kirjailijan kotiarkisto

Kirjailijan muu nimi

Lis

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

runokokoelmat

Kirjailijan omat sanat

Minut sai ryhtymään kirjailijksi pohjoisessa työskentely, ihmisten ilmaisun kehitystyö, ne ihmisten omakohtaiset tragediat, joita sain kuunnella hyvin monilta. Ne purin aina kirjoittamalla. Ystäväni kirjailija Pentti Harjumaa rohkaisikin tekemään runokirjan, niin syuntyi ”Kun unet ovat ohi” 1983. Sen sisältämistä runoista ohjasin menestyneen esityksen, joka voitti jopa Maakunnat kohtaavat -sarjan Kajaanin Sanassa ja Sävelessä – josta ystäväni edesmennyt Veikko Sinisalokin piti. Sen runoteoksen muutamia runoja Wsoy on lainannut luvallani omaan runokoomateokseensa.

Kirjailijan työssäni, heti alkuunsa pyrin lohduttamaan, parantamaan ihmisen ajatusmaailmaa ja arkipäivän elämää. Nyt 20 vuotta olen tehnyt niin sanottuja tietokirjoja, joissa suoraan ohjaan, neuvon ihmistä parempaan itsenäiseen, itsetuntoiseen, terveeseen elämään.

Elämäkertatietoa

Maija-Liisa Jeromaa (os. Pyrhönen) s. 1946 Nastola/Heinolan maalaiskunta. Vapaa-aika ohjaaja, aikuisopettaja, luovuuden ohjaaja.

Jeromaa on ollut ikänsä monitaitoinen luova tekijä. Hän on ollut synnyttämässä, ideoimassa, alkuunsaanut tai perustanut monia yhdistyksiä ja tapahtumia. Esimerkiksi Ylinamman näyttämöilmaisuryhmän – Ylinamman Näköisillä päivät, Lapin lausujat, Ylitornion lausujat, Perunkajärven lausujat ym. Jeromaa on Pohjoiset kirjailijat ry:n perustajajäsen, Lapin pursiseuran perustajajäsen / Arctic Yacht Race -yöttömän yön purjehduskisat. Myös Rovaniemen virkistyspäivien vetäjä ensimmäiset kaksi vuotta; ohjaten, tehden esitykset ja ohjelman, Rovaniemen Eläkeläiset ry:n alullepanija, Syksynlapset ry - luovien lahjakkaiden rekisteröity ryhmä Rovaniemeltä, alkaen vuodesta 1990.

Maija-Liisa Jeromaa on toiminut muun muassa seuraavissa ammateissa ja toimissa: aikuisopettaja, aikuiskouluttaja, luennoitsija, pohjoistenkirjailija, kokonaisvaltainen hoito-yrittäjä, eläkeläisten kuntouttaja, vapaa-aika suunnittelija, esitystaidon kouluttaja, esitystentekijä-ohjaaja. Aikaisemmin toiminut myös kaupallisella alalla ja muun muassa somistajana, vaate-tuotesuunnittelija-valmistajana, liikkeenhoitajana. Opettanut puheilmaisua, esitys-, neuvottelu- ja kirjoitustaitoja sekä liikuntaa eri opistojen kautta – myös stressistä selviytymistaitoja sekä elämäntaitoja eri laitoksissa.

Liisa Jeromaa on kirjoittanut useita itsehoidon ja elämäntaidon oppaita, muun muassa: Ilmaisuopas, rakastamisentaidon-, rakkaudenhoito-opas, ikä-ihmisen opas, kunto-opas, vammaishoito-opas, itsehoito-opas, itsehoidon ja elämäntaidon-opas, itsehoito-elämäntaito abc II. Hänen tekstejään on julkaistu myös Haukiputaan ja Kiimingin Kirjoittajaryhmän antologioissa Kiikkulauta (1991) ja Tarinapelto (1993).

Saanut apurahoja opintotoimien ja kansainsivistysseurojen kautta, Lapin läänin taidetoimikunnalta, Suomen kulttuurirahaston Lapin läänin rahstolta, Oulun taidetoimikunnalta. Suomen tietokirjailijaliiton apuraha 2000, 2006, 2008, 2009, Taiteen keskustoimikunnan apuraha 2009.

Tekstinäyte

Tänään katsoin itseäni peilistä
havahduin pelästyneenä.

minä siinä olin
sorkkarauta ja lakirja kädessä.

Olivat vaihtuneet
huomaamatta

kukkien tilalle.

Kuinka hyvä on herätä
aamuun
kuinka hyvä tuntea
sateen tuoksu
olla.

Vielä on jäljellä paljon kylmää
ja lämmintä
elämäntuomaa

antaa sen kaiken tulla.

(Kun unet ovat ohi -runoteoksesta)

Lähteitä ja viittauksia

"Vaikeistakin asioista tulee puhua" Jokiposti : Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin paikallislehti 29.9.1988 , s.1
Liisa Jeromaan luovuus ei kuollut onnettomuudessa / Päivi Mikkonen Rantapohja 31.12.1996 , s.8
Liisa Jeromaan esitys kypsyy : Kulkukoirat ammattitaitoista ankeuden kuvausta (lausuntaesitys) / Eeva Holma Rantapohja 23.2.1989 , s.8-9