Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Meriläinen, Heikki

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Kirjailija ja kansanrunouden kerääjä Heikki Meriläinen, 1910-luvun alku. Atelier Hynninen. Museoviraston kuvakokoelmat.
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Kuolinaika
Kuolinpaikkakunta
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Elämäkertatietoa
Heikki Meriläinen syntyi Sotkamossa 21.12.1847 ja kuoli Paltamossa 12.2.1939. Meriläinen joutui lähtemään ankaran uskovaisesta kodistaan 24-vuotiaana erimielisyyksien vuoksi. Hän elätti itseään sepän töillä, maanmittarin apulaisena ja pienviljelijänä. Hän oppi vaimoltaan kirjoitustaidon ja innostui keräämään ja kirjoittamaan muistiin taikoja, runoja yms. Tätä varten hän teki lukuisia matkoja mm. Venäjän Karjalaan, Lappiin ja Pohjanmaalle ja sai kootuksi runsaasti kansanperinnettä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmiin. Muiden 1800-luvun loppupuolen ns. kansankirjailijoiden tapaan Heikki Meriläinen nouti teostensa aiheet ja ainekset suoraan elävästä elämästä, omista kokemuksistaan ja näkemistään sattumuksista. Hän viljeli mielellään murteellista kieltä, ikuisti kirjoihinsa korpi-Kainuun alkeellisia oloja ja ylsi esimerkiksi ahdasmielistä herännäisyyttä tarkastellessaan jykeviin kuvauksiin.
Lähteitä ja viittauksia
Tarkiainen, Viljo: Kansankirjailijoita katsomassa. WS, 1904. - Sis. Kauppinen, Heikki; Meriläinen, Heikki; Kokko, Juhana; Päivärinta, Pietari; Alkio, Santeri.

Kuinka meistä tuli kirjailijoita : suomalaisten kirjailijoiden nuoruudenmuistelmia. Otava, 1918. - Sis. Kianto, Ilmari; Leino, Eino; Meriläinen, Heikki.

Niemi, A. R: Heikki Meriläinen : kansankirjailija ja Karjalan kansantiedon suuri kerääjä. Karjalan sivistysseura, 1927. Ylipainos "Toukomiehestä".

Kianto, Ilmari: Huomioita Heikki Meriläisen kielenkäytöstä. HS 21.12.1937.

Pyykkönen, Irene: Heikki Meriläisen "Korpelan Tapanin" deskriptiiviset sanat. Pro gradu, 1955.

Karjalainen, Artturi: Heikki Meriläinen mehevän kansankielen taitajana. Kainuun Joulu 1958

Karjalainen, Artturi: Kirjailija Heikki Meriläisen lapsuudesta. Kainuun Joulu 1958.

Röytiö, Aarne: Kappale Kainuun kansansivistystyön historiaa. Yh 43/67.

Kalleinen, Lassi: Kolmen pohjoisen kansankirjailijan, Heikki Meriläisen, Esko Virtalan ja Eero Sissalan teokset. Oulun ja sen lähiympäristön sanataide -tutkimusprojekti, 1981 (Monistesarja / Oulun ja sen lähiympäristön sanataide -tutkimusprojekti).

Minun Sotkamoni / toimittanut Toini Vinha-Mustonen, kuvittanut Sanna Vihanto. Sotkamo, 1997. - Sis. mm. artikkelit: Kirjailija Heikki Meriläinen, Heikki Meriläinen kansankuvaajana ja Kainuulaiset tekstiilit Heikki Meriläisen teoksissa.