Meriläinen, Heikki

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kirjailija ja kansanrunouden kerääjä Heikki Meriläinen, 1910-luvun alku. Atelier Hynninen. Museoviraston kuvakokoelmat.

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Heikki Meriläinen syntyi Sotkamossa 21.12.1847 ja kuoli Paltamossa 12.2.1939. Meriläinen joutui lähtemään ankaran uskovaisesta kodistaan 24-vuotiaana erimielisyyksien vuoksi. Hän elätti itseään sepän töillä, maanmittarin apulaisena ja pienviljelijänä. Hän oppi vaimoltaan kirjoitustaidon ja innostui keräämään ja kirjoittamaan muistiin taikoja, runoja yms. Tätä varten hän teki lukuisia matkoja mm. Venäjän Karjalaan, Lappiin ja Pohjanmaalle ja sai kootuksi runsaasti kansanperinnettä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmiin. Muiden 1800-luvun loppupuolen ns. kansankirjailijoiden tapaan Heikki Meriläinen nouti teostensa aiheet ja ainekset suoraan elävästä elämästä, omista kokemuksistaan ja näkemistään sattumuksista. Hän viljeli mielellään murteellista kieltä, ikuisti kirjoihinsa korpi-Kainuun alkeellisia oloja ja ylsi esimerkiksi ahdasmielistä herännäisyyttä tarkastellessaan jykeviin kuvauksiin.

Lähteitä ja viittauksia

Tarkiainen, Viljo: Kansankirjailijoita katsomassa. WS, 1904. - Sis. Kauppinen, Heikki; Meriläinen, Heikki; Kokko, Juhana; Päivärinta, Pietari; Alkio, Santeri.

Kuinka meistä tuli kirjailijoita : suomalaisten kirjailijoiden nuoruudenmuistelmia. Otava, 1918. - Sis. Kianto, Ilmari; Leino, Eino; Meriläinen, Heikki.

Niemi, A. R: Heikki Meriläinen : kansankirjailija ja Karjalan kansantiedon suuri kerääjä. Karjalan sivistysseura, 1927. Ylipainos "Toukomiehestä".

Kianto, Ilmari: Huomioita Heikki Meriläisen kielenkäytöstä. HS 21.12.1937.

Pyykkönen, Irene: Heikki Meriläisen "Korpelan Tapanin" deskriptiiviset sanat. Pro gradu, 1955.

Karjalainen, Artturi: Heikki Meriläinen mehevän kansankielen taitajana. Kainuun Joulu 1958

Karjalainen, Artturi: Kirjailija Heikki Meriläisen lapsuudesta. Kainuun Joulu 1958.

Röytiö, Aarne: Kappale Kainuun kansansivistystyön historiaa. Yh 43/67.

Kalleinen, Lassi: Kolmen pohjoisen kansankirjailijan, Heikki Meriläisen, Esko Virtalan ja Eero Sissalan teokset. Oulun ja sen lähiympäristön sanataide -tutkimusprojekti, 1981 (Monistesarja / Oulun ja sen lähiympäristön sanataide -tutkimusprojekti).

Minun Sotkamoni / toimittanut Toini Vinha-Mustonen, kuvittanut Sanna Vihanto. Sotkamo, 1997. - Sis. mm. artikkelit: Kirjailija Heikki Meriläinen, Heikki Meriläinen kansankuvaajana ja Kainuulaiset tekstiilit Heikki Meriläisen teoksissa.