Mäkinen, Aune

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Elämäkertatietoa

Maija Aune Annikki Mäkinen (os. Vitikka) syntyi 06.01.1938 ja kuoli 07.01.1974. Hänen kotikylänsä oli Tapionkylä, 30 km Rovaniemeltä Kittilään päin. Nelivuotiaana hän sairastui luutuberkuloosiin ja joutui elämään sen kanssa koko loppuelämänsä. Pienestä tytöstä kasvoi kuitenkin jämerä ihminen, joka tahtoi pystyä siihen, mihin muutkin. Mäkinen kävi kansakoulua, kauppakoulun, oli työssä kunnantoimistossa ja suoritti vuosina 1961-63 kunnallishallinnon tutkinnon Tampereen yliopistossa. Hän toimi sen jälkeen kotiseudullaan kunnantoimistossa ja kirjastovirkailijana.

Avioitui 60-luvun lopulla ja odotti lasta kaksi kertaa. Ensimmäinen raskaus päättyi keskenmenoon talvella -72 ja toinen lapsi, Jarno Johannes, syntyi elääkseen vain vuorokauden adventtina -73. Synnytys oli vaikea ja Mäkinen ei toipunut siitä enää.
Aune Mäkinen itse on arvellut parhaiden runojensa syntyneen mielikuvituksesta, ei niinkään todellisuudesta. Jotkut ovat kyllä päinvastaista mieltä. Hän oli avoin ihminen ja kylvi pelottomuuttaan myös muihin.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Kirjailijasta kirjoitettua:

* Raittila, Anna-Maija: Kannan paikkaa Itsessäni. Kristuksen kasvot Aune Mäkisen runoudessa. Kaltio 1974, s. 54–55.