Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Achrenius, Henrik

Synnyinaika
Synnyinpaikka
Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
Kuolinaika
Kuolinpaikkakunta
Koulutus tai tutkinto
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Tyyppi
kokoomateokset
Tyyppi
kokoomateokset
Tyyppi
kokoomateokset
Tyyppi
runokokoelmat
Tyyppi
kokoomateokset
Tyyppi
kokoomateokset
Elämäkertatietoa
Syntynyt
5.11.1730 Sievi

Kuollut
17.6.1798 Kalajoki

Koulutus
Kävi Oulun triviaalikoulua ja valmistui ylioppilaaksi 1749. Opiskeli jonkin aikaa Turun akatemiassa, mahdollisesti teologiaa, mutta ei suorittanut tutkintoa.

Ammatti
Maanmittarin apulainen. Kalajoen nimismies vuodesta 1757. Tilityskomissaari / selvityskomissaari. Pitäjänkirjuri 1767-1797.
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Henrik Achreniuksen tiedetään julkaisseen 13 runoa. Ks. Ahcrenius, Henrik: Runot vuosilta 1754-1797 (WSOY, 2003). Hän teki myös suomennoksia. Vuonna 1775 ilmestyi suomennosmukaelma Caxi Neljättä Kymmendä Satua, joka sisältää kansanrunon mittaan sommiteltuja faabeleita. Lisäksi runoilijalta ovat säilyneet käsikirjoitussuomennokset Ovidiuksen elegia Aestus erat ja kuuluisan vallankumouslaulun Marseljeesin ensimmäinen suomenkielinen teksti. Todennäköisesti Achreniuksen kynästä on lähtenyt myös ensimmäinen tunnettu suomennos Bellmanin Fredmanin viidennestätoista epistolasta nimellä Yxi Uusi Lystillinen Weisu.