Ady, Endre

Synnyinaika

Kuolinaika

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Elämäkertatietoa

Adyn kehitys oli yllättävää. Hän vietti lapsuutensa syrjäisessä kylässä ja nuoruutensa pienissä maaseutukaupungeissa. Olisi odottanut, että Adyn runoutta hallitsisi pikkusievä provinsialismi. Mutta hän ponnahti pienten unkarilaisten lehtien toimituksesta suoraan Pariisiin, Roomaan, Firenzeen ja Müncheniin. Hänestä tuli suurkaupungin tuntojen ensimmäinen tulkki Unkarin runoudessa. - Ady edustaa vuosisadan alun symbolistista lyriikkaa, joka uudista runouden myös Suomessa. Lähin vertauskohta olisi ehkä Eino Leino. (Lensi riikinkukko -kokoelman takakansitekstistä)
Endre Ady oli meidän Eino Leinomme aikalainen ja hengenheimolainen. Hänen syntymänsä Unkarissa sata vuotta sitten [vuonna 1877] tuli merkitsemään käännekohtaa Unkarin runoudessa. Mutta Ady ei ollut vain runon kielen vaan myös elämänasenteiden ja kokemisen uudistaja. Hän on vallankumouksellinen yhteiskunnallisesti ja uskonnollisesti, epäsovinnainen rakkauden ja intohimon runoilijana. Tänään hänen voi monessa mielessä todeta olleen sata vuotta edellä aikaansa.

Adyn kuuluisat 'Jumala-runot' eivät ole uskonnollisia sanan tavanomaisessa mielessä - mutta on myös väitetty, ettei Unkarissa ennen Adya ole ollut yhtään todella uskonnollista runoilijaa. Kysymys hänen 'uskostaan' ja 'epäuskostaan' jää avoimeksi. Lukija seisoo runoilijan rinnalla suuren Salaisuuden edessä, jota ei kohdata älyllisellä eikä esteettisellä vaan omantunnon tasolla. (Eliaan vaunuissa -kokoelman takakansiteksti)