Lipponen, Eevi

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Kirjailijan omat sanat

Kaikissa kolmessa runokokoelmassani on selkeästi esillä luonto ja ihminen, sekä ihmisen rajallisuus "täällä ajassa". Luonto on ollut aina minulle hyvin tärkeä, koska olen ns. ”kevään lapsi”. Pyrin tarkkailemaan luontoa, sen monimuotoisuutta ja sen ihmeitä, mahdollisimman tarkkaan, - ja nautin jokaisesta elämyksestä, minkä luonto milloinkin tarjoaa, kun kulkee ”avoimin silmin”. Elämää olen kuvannut matkana - aamun valosta illan varjoon – ja kaikki se, mitä siinä välillä on.

Toinen kokoelmani syntyikin oikeastaan siitä ajatuksesta, että isäni tuli satavuotta sitten keväällä Kainuun korpimaasta 19-vuotiaana nuorukaisena tänne Kemijärvelle, löysi täältä vaimon, kasvatti seitsemän lasta, eli täällä 82-vuotiaaksi – ja ”minussa matka jatkuu”... Olin kuuden veljen ainoa sisar, nuorimmainen, ja tällä tavoin halusin omistaa toisen kokoelmani vanhempieni muistolle.
Kuin lehdet tuuleen-kokoelman kirjoitin syksyllä 1995, mutta julkaisin sen vasta keväällä 1998. Väliin tuli monenlaista sairautta, ja siksi julkaiseminen siirtyi. Tässä kokoelmassa syntyajatus oli ihmisen vanheneminen, ja hänen aikansa rajallisuus.

Vuosien kuluessa olen kirjoitellut ammattiasioista mm. Poliisimies-lehteen, osallistunut Poliisiperinteen keruukilpailuun v.1989, erilaisiin runokilpailuihin, Museoviraston vuosittaisiin perinteen keruukilpailuihin ja moniin muihin. Runojani on myöskin sävelletty, esitetty paikallisissa lehdissä sekä aikanaan Pohjoiset Kirjailijat ry:n kirjallisuusliitteessä, sanomalehti Lapin Kansassa. Työssäni kirjoitin sekä kynällä että koneella 43 vuoden ajan, joten tässä muutamia"muistikuvia" ajan saatosta...

Elämäkertatietoa

Eevi Lipponen (o.s. Väyrynen), s. 1926 Kemijärvi. Nykyinen asuinpaikka Kemijärvi.
Koulutus: kansakoulu 4 lk, Kemijärven yhteiskoulu 5 lk.
Ammatti: toimistosihteeri Kemijärven piirin nimismiehen kansliassa vuosina 1946-89.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Mukana julkaisuissa:

* Seinälehtiä 1. Kemijärven kirjoittajat. Eevi Lipponen ... et al. 198?.
* Seinälehtiä 2. Kemijärven kirjoittajat. Eevi Lipponen ... et al. 198?.
* Seinälehtiä 3. Kemijärven kirjoittajat. Eevi Lipponen ... et al. 1984.
* Seinälehtiä 4. Kemijärven kirjoittajat. Eevi Lipponen ... et al. 1985.